Σε μια περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απλώς αντικείμενο συζήτησης αλλά ζήτημα καθημερινής πραγματικότητας, το Γυμνάσιο Σοφικού έγινε για μία εβδομάδα σημείο συνάντησης πέντε σχολείων από όλη την Ευρώπη. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι δεν φοβάται να ανοίξει τα φτερά του πέρα από τα στενά όρια της τοπικής κοινότητας και να αναζητήσει συνεργασίες που εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική του κουλτούρα. Η εξωστρέφεια είναι πλέον σήμα κατατεθέν του και μετατρέπεται σε ευκαιρία για τους μαθητές να δουν τον κόσμο διαφορετικά.
Από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου 2025, μαθητές και εκπαιδευτικοί από Λετονία, Ιταλία, Τσεχία και Πολωνία βρέθηκαν στην Κορινθία στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Climate Watchers.
Η ελληνική φιλοξενία τους κέρδισε από την πρώτη στιγμή, όμως το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα ουσιαστικά. Στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε τρία από τα χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής. Το κορινθιακό κρασί που βλέπει τον τρύγο να μετακινείται ολοένα νωρίτερα. Το ελαιόλαδο που ταλαιπωρείται από τις παρατεταμένες ζέστες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και φυσικά το νερό που αποτελεί τον πιο ευαίσθητο δείκτη της νέας εποχής. Οι μαθητές αντάλλαξαν εμπειρίες, κατέθεσαν τα δικά τους δεδομένα και αναζήτησαν κοινές λύσεις πέρα από σύνορα.
Η παραμονή τους στην περιοχή συνδυάστηκε και με γνωριμία με τον τόπο. Από το Λουτράκι και την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, η διαδρομή είχε εικόνες, ιστορία και μπόλικο θαυμασμό. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην Αρχαία Επίδαυρο και στην Αρχαία Κόρινθο, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε το Λαογραφικό Μουσείο της Περαχώρας. Το ταξίδι τους στην Ελλάδα θα κλείσει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπως ταιριάζει σε μια τέτοια εμπειρία.
Πίσω από μια τόσο απαιτητική φιλοξενία βρίσκονται πάντα άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο και μεράκι. Το Γυμνάσιο Σοφικού ευχαριστεί θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σολυγείας, τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σοφικού Δ Δανιήλ, τον Σύλλογο Γυναικών Λέλα Ιατρίδη, τη ΜΚΟ ΟΖΟΝ και τον Σύλλογο Δασοπροστασίας Σοφικού. Με τη δική τους συμβολή η εβδομάδα εξελίχθηκε σε μια πραγματική γιορτή ευρωπαϊκής συνεργασίας και εξωστρέφειας.










Comments