ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

ΣΟΚ! Ο κορωνοϊός “αφάνισε” 500.000 εκατομμυριούχους στις ΗΠΑ

0

Στα τέλη του 2019, ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων είχε φουσκώσει στο πρωτοφανές νούμερο των 11 εκατομμύριων, αντανακλώντας την διαρκέστερη ανοδική αγορά στην ιστορία, που τροφοδοτήθηκε από τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τις φορολογικές περικοπές.

Λίγους μήνες και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Ο αριθμός των νοικοκυριών στις Η.Π.Α. με εισόδημα άνω του εκατομμυρίου έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 500.000 σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Spectrem Group.

Οι απανωτές διαδοχικές κρίσεις που προκάλεσε η Covid-19 έχουν πληξει περισσότερο τις περιουσίες των πλουσίων, καθώς κατέχουν περισσότερες μετοχές από ό, τι ο συνολικός πληθυσμός. Στα τέλη του 2019, το 1% των νοικοκυριών κατείχε στο 53,5% των μετοχών και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Federal Reserve.

Οι απώλειες επηρέασαν τους πλούσιους σε όλα τα επίπεδα, αλλά ακόμα περισσότερο εκείνους με περιουσία μεγαλύτερη των 25 εκατ δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση. Η εξαέρωση του πλούτου στην κορυφή ήταν ιδιαίτερα απότομη.

Πόνος στο Πορτοφόλι

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν σχεδόν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση της συνολικής καθαρής αξίας κατά 21,6%. Οι Αμερικανοί της κατάταξης, οι οποίοι σήμερα αριθμούν 180, έχουν χάσει 433 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η καταστροφή του πλούτου στην κορυφή θα ακούγεται ιδιαίτερα έντονη στους τομείς των ακινήτων και των τραπεζών, τομείς που εξαρτώνται από άτομα με υψηλή καθαρή αξία.

Ωστόσο, η πίεση από την κρίση του ιού είναι πολύ πιο σοβαρή για τους φτωχούς και την εργατική τάξη.

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, Τζέιμς Μπάλαρντ, προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει το 30% στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι επιχειρήσεις από εστιατόρια έως εργοστάσια κλείστρου.

172 Κορίνθιοι ζητούν να ανοίξουν οι Εκκλησίες – Ποιοι υπογράφουν την επιστολή προς τον Ιερώνυμο

Previous article

Κι αν γλυτώσουμε από τον Covid-19, το καλοκαίρι μάς περιμένει ο SRAS-CoV-2

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.