ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο το κατάστημα της Optima Bank στην Κόρινθο – Σε ποιους ανήκει και ποιος είναι ο άνθρωπος κλειδί

1

Έτοιμο να λειτουργήσει είναι το κατάστημα της Optima Bank στον πεζόδρομο της Κορίνθου, το οποίο κάνει σήμερα εγκαίνια. Το νέο κατάστημα δημιουργήθηκε στον χώρο που στεγαζόταν ο “Γρηγόρης”, απέναντι σχεδόν απο τον Μυλωνά, και θα πραγματοποιεί τις περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές.

Η Optima Bank ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη σε ποσοστά σχεδόν 100%. Πρόσφατα το 45% των μετοχών πέρασε στα χέρια μελών της οικογένειας, ενώ ποσοστό 52,08% παραμένει στην εταιρεία Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, που κατείχε μέχρι πρότινος το 97,08% των μετοχών της Optima Bank.

Η τράπεζα έχει μεγάλα σχέδια για ραγδαία επέκταση και εξαιρετικά επιθετική στρατηγική στην εγχώρια τραπεζική αγορά η οποία δεν έχει αναιρεθεί από τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορονοϊό.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο όμιλος Βαρδινογιάννη εξαγόρασε την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας (IBG), η οποία αποτελούσε μέρος του χαρτοφυλακίου της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και σηματοδότησε τη δυναμική επιστροφή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην τραπεζική αγορά μετά από δυο δεκαετίες «διακριτικής αποχής».

Άνοιξε στα μέσα Οκτωβρίου το πρώτο της κατάστημα στην περιοχή του Ψυχικού, μόλις ένα χρόνο μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την μετονομασία της από την νέα διοίκηση και την εκπόνηση ενός εξαιρετικά φιλόδοξου και επιθετικού επιχειρηματικού σχεδίου για την ελληνική αγορά.

Μετά το πρώτο κατάστημα η νέα τράπεζα δημιούργησε μέσα σε δυο μήνες ένα δίκτυο στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη (Ηράκλειο), που διαρκώς επεκτείνεται.

Βάσει του αρχικού επιχειρηματικού πλάνο μέχρι το τέλος του 2019 προβλεπόταν η λειτουργία δέκα καταστημάτων αλλά για καθαρά τεχνικούς λόγους τα εγκαίνια ορισμένων καταστημάτων μετατέθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ωστοσο, οι εξελίξεις με τον covid-19 είναι αναπόφευκτο ότι θα επιφέρουν ορισμένες καθυστερήσεις. Η Optima Βank εκτελεί στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη τόσο του δικτύου καταστημάτων της όσο και των σύγχρονων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών της.

Η διοίκηση της Optima Bank έχει στόχο να φτάσει ως το τέλος του επόμενου έτους τα 20 καταστήματα πανελλαδικά και υπό…προϋποθέσεις που όλοι καταλαβαίνουμε ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει τα 30!

Οι άνθρωποι-κλειδιά για το MasterPlan

Η επανείσοδος του Ομίλου Βαρδινογιάννη στην ελληνική τραπεζική αγορά αλλάζει τα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη σε μια κομβική περίοδο για την Ελλάδα καθώς η Optima Bank έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα και κανένα από τα…μειονεκτήματα των συστημικών τραπεζών. Μάλιστα, τα φιλόδοξα πλάνα της διοίκησης δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει την δυναμική της προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Βασικός σκοπός της αύξησης Μ.Κ. είναι η σημαντική ενίσχυση (διπλασιασμός ή τριπλασιασμός) της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, με στόχο να κυμανθεί μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτή την επάρκεια η Optima Bank θα μπορέσει – με μια σχετική μόχλευση όπως υποστηρίζουν αναλυτές της ελληνικής αγοράς – να προχωρήσει σε δανειοδοτήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το βασικό πρόσωπο-κλειδί στα σχέδια της Optima Bank είναι ο νυν Πρόεδρος του Δ.Σ., Γεώργιος Τανισκίδης, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της δημιουργίας της Τράπεζας Χίου τη δεκαετία του ’90 (επίσης τράπεζα συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη), που αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στο παζλ της σημερινής Τράπεζας Πειραιώς.
Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αγόρασε το 1988 από την Εθνική Τράπεζα την άδεια λειτουργίας της Τράπεζας Χίου και μια δεκαετία αργότερα ως Xios Bank εισήλθε στο Χρηματιστήριο, η οποία το 2000 απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ο Όμιλος Βαρδινογιάννη διέθετε σημαντικό πακέτο μετοχών.

O Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ.Χαράλαμπος Τετράδης εκφράζει τις ευχαριστίες του στη MOTOR OIL για τη χορηγία ειδών προστασίας και βιταμινών στους Αστυνομικούς του Νομού

Previous article

Νέα πύλη εισόδου-εξόδου στην Δομή – Ποια μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έχουν ληφθεί

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] τέθηκε και το θέμα της ίδρυσης της νέας τράπεζας «Optima Bank», η οποία θα έχει το κέντρο της στην Κόρινθο και […]

Comments are closed.