ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως θα λειτουργήσουν οι ναοί την Μεγάλη Εβδομάδα – Χωρίς Άγιο Φως στα σπίτια μας το φετινό Πάσχα

0

Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού περιλαμβάνουν και τις εκκλησίες ειδικά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο οι εκκλησίες θα ανοίγουν για «τουλάχιστον δύο ώρες» μετά το πέρας των ακολουθιών, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή οι πόρτες τους θα ανοίξουν από τη 1:00 μμ. έως τις 5:00 μμ.

Από την αρχή που η κυβέρνηση έλαβε αυστηρά μέτρα, η Εκκλησία συμφώνησε να «κλείσουν» οι ναοί για τους πιστούς και να μείνουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων ασφαλείας. Ωστόσο παρατηρήθηκαν απαράδεκτες συμπεριφορές από ιερείς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που δεν δέχθηκαν ούτε την απειλή του κορωνοϊού, ούτε τα μέτρα της κυβέρνησης και έκαναν κάλεσμα στους πιστούς και να πηγαίνουν στις εκκλησίες και να κοινωνούν.

Εγκύκλιο με οδηγίες για την τέλεση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού δίνει η Ιερά Σύνοδος. Στο έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι ακολουθίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, και οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίγουν «τουλάχιστον δύο ώρες» μετά το πέρας των ακολουθιών.

Δεν θα μοιράσουν οι Δήμοι το Αγιο Φως στα σπίτια

Την απαγόρευση της διανομής του Αγίου Φωτός ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού να διανείμει κατ’ οίκον το Αγιο Φως.

«Το Αναστάσιμο Φως στο Σπίτι σας! Το Μεγάλο Σάββατο με απόλυτο σεβασμό θα μεταφέρω το Αναστάσιμο Φως από το αεροδρόμιο στις εκκλησίες της πόλης μας. Στην συνεχεία και δίχως να έρθετε στους ναούς, μένοντας σπίτι σας, κλιμάκιο της Διοίκησης του Δήμου μας θα σας μεταφέρει το Άγιο Φως σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο δήμαρχος, Γιάννης Κωνσταντάτος.
Ο κ. Χαρδαλιάς σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ακυρωθούν οι όποιες προσπάθειες περιορισμού διασποράς του ιού.

Η απόφαση της Ιεραρχίας για την Μεγάλη Εβδομάδα
Οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά, όπως τονίζεται προς τους κατά τόπους μητροπολίτες, οι πόρτες θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11 π.μ έως την 1 μ.μ., ενώ την Μεγάλη Παρασκευή το άνοιγμα των θυρών θα γίνει από την 1 μ.μ έως τις 5 μ.μ.

Το γεγονός αυτό, πάντως, προκαλεί εντύπωση, καθώς δεν προβλέπεται δυνατότητα επίσκεψης στους ναούς μετά την τελευταία ΚΥΑ που ορίζει ότι η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Άρα με ποια λογική θα μένουν ανοιχτές οι εκκλησίες και για ποιους;

Τηλεοπτικά και διαδικτυακά οι λειτουργίες
Η Ιερά Σύνοδος ξεκαθαρίζει πως οι ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση ή μέσω διαδικτύου και επιβάλλεται οι ναοί να πληρούν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μην δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους. Σε ό,τι αφορά τις καμπάνες, στην απόφαση της ΙΣ αναφέρεται ότι «η χρῆσις τῶν κωδώνων τῶν Ἱερῶν Ναῶν δέν εἶναι ἀπαραίτητος κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Δύνασθε, ὅμως, νά κάμνητε χρῆσιν αὐτῶν κατά τήν ἡμέραν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε θά σημάνουν πενθίμως ὡς εἴθισται, καί κατά τήν τελετήν τῆς Ἀναστάσεως, ψαλλομένου τοῦ «Χριστός Ἀνέστη», χαρμοσύνως καί πανηγυρικῶς».

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει την μεγάλη Παρασκευή εντός των ναών, ενώ το Ευχέλαιο θα γίνει το πρωί και όχι το βράδυ (“τό ἱερόν Εὐχέλαιον δέον ὅπως τελεσθῇ τήν πρωίαν τῆς Μεγάλης Τετάρτης, ἀντί τῆς Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, καί οὐχί κατά τό ἑσπέρας“).

Δύσκολοι καιροί για τα μεταναστευτικά πουλιά – Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε

Previous article

Με παράταση στην καταβολή εγγύησης ελεύθερος ο Γιάννος Παπαντωνίου!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.