ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών και κεφάλαιο κίνησης ζητούν οι επισιτιστές

0

Τις δικές τους προτάσεις για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων της εστίασης μετά την λήξη της απαγόρευσης στέλνουν δεκάδες σύλλογοι και ενώσεις του κλάδου. Στην Κορινθία ο ΣΕΓΕΣ συνυπέγραψε μία επιστολή προς την κυβέρνηση, μέσω της οποίας οι οικείοι σύλλογοι προτείνουν τα παρακάτω

Η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου.
Όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και επικαιροποιούνται, όσο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, είναι σε σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται όμως και εξειδίκευση ανά κλάδο δραστηριότητας, αφού ένα φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης, καθώς και οι υγειονομικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Προτείνονται τρεις (3) βασικοί άξονες παρέμβασης στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης.

Αναλυτικά :
α. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%.
Μετάβαση του φαγητού στο 6% και όλων των ροφημάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης και ειδικά για τον κλάδο της εστίασης υποσχέθηκε την υπαγωγή όλων των προϊόντων στο 13%. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο την υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή 6% το φαγητό και στον μεσαίο 13% όλα τα ροφήματα και τα ποτά. Ο κλάδος της εστίασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός με τις γειτονικές χώρες αλλά ταυτόχρονα και να σταθεί ξανά όρθιος.
Στόχος βγαίνοντας απ την οικονομική κρίση ενιαίο μονοψήφιο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα της εστίασης.

β. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31/12/2020.
Με στόχο την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, προτείνεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% έως 31/12/2020 καθώς και κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης.
Θεωρούμε σημαντικό να μπει ανώτατο πλαφόν -250€- εργοδοτικών εισφορών, ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου.

γ. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.
Η εστίαση, σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το μικρό αυτό κεφάλαιο θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα αναμοχλεύσει όλη την προμηθευτική αλυσίδα, δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες κ προμηθευτές .
Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 3% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 8000€.
Η εστίαση θέλει και απαιτεί στήριξη στην πιο δύσκολη στιγμή των τελευταίων 100 ετών. Η ανάταξη της οικονομίας θα επιτευχθεί όταν όλες οι δυνάμεις του τόπου συνεργήσουν.
Η εστίαση δηλώνει παρούσα στην μεγάλη μάχη
“.

#menoumeoloimazi

Για το Σωματείο Επαγγελματιών
Γαστρονομίας Εστίασης και Συμποσίου νομού Κορινθίας
Σ.Ε.Γ.Ε.Σ
Χρήστος Ντούσικος

22 Απριλίου 2012 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της “Πράβδα”

Previous article

ΜέΡΑ25: να αποσυμφορηθεί η Δομή της Κορίνθου και να ληφθούν ΤΩΡΑ μέτρα για τους πρόσφυγες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.