ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια των κρατικών ενισχύσεων η Γερμανία. Στρέβλωση του διεθνούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

0

Κώστας Μοσχονάς

Εχει δώσει στις επιχειρήσεις το 50% των ενισχύσεων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή σχεδόν 1 τρισ. ευρώ! Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποφεύγει να σχολιάσει αν η τακτική της γερμανικής κυβέρνησης συνιστά στρέβλωση του ανταγωνισμού.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε τρομακτικό ποσοστό ανέρχονται οι κρατικές ενισχύσεις που χορήγησε η Γερμανία και ενέκριναν οι Βρυξέλλες μετά την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Μαρτίου να επιτρέψει στα κράτη-μέλη μέχρι τα τέλη του έτους τη χρήση πλήρους ευελιξίας για την αντιμετώπιση της σοβαρής διαταραχής που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Οι ενισχύσεις που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η Γερμανία στις επιχειρήσεις της αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου των κρατικών ενισχύσεων που υπέβαλαν τα 27 κράτη-μέλη συν το Ηνωμένο Βασίλειο στις Βρυξέλλες και πήραν το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Το δήλωσε η Δανέζα επίτροπος Μαργκρέτ Βεστάγκερ (Ανταγωνισμός) σε συνέντευξη που έδωσε το Σαββατοκύριακο σε γερμανικό έντυπο και περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, η Επιτροπή έχει πάρει από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το ευέλικτο πλαίσιο 124 αποφάσεις για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων από τα κράτη-μέλη, συνολικού ύψους 1,95 τρισ. ευρώ. Το 50% του ποσού αφορά κρατικές ενισχύσεις που χορήγησε η Γερμανία, το 15,5% ιταλικές ενισχύσεις και το 15% γαλλικές. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), το Βέλγιο (3%) και η Πολωνία (2,5%). Το ποσοστό των υπόλοιπων κρατών-μελών, στα οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 1,4%!

Η εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κρατών-μελών ως προς τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων η οποία οφείλεται στη δημοσιονομική δυνατότητα κάθε χώρας. Ορισμένες μπορούν να διαθέσουν πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό και άλλες όχι ή πολύ λίγο. Απέφυγε, όμως, να δώσει ουσιαστική απάντηση για το αν η πολιτική του Βερολίνου, η οποία έχει προκαλέσει δυσφορία σε πολλά κράτη-μέλη, να χορηγήσει το 50% του συνολικού ποσού των κρατικών ενισχύσεων στην Ε.Ε. δημιουργεί στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά.

Το πλαίσιο για τη χορήγηση ενισχύσεων που ενέκρινε η Κομισιόν στις 20 Μαρτίου προβλέπει 5 μορφές:

■ άμεσες επιχορηγήσεις, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές,

■ κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια

■ επιδοτούμενα δημόσια δάνεια

■ διασφαλίσεις για τις τράπεζες που διοχετεύουν τις κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία και

■ βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων.

Πηγή: efsyn.gr

8eCUgvCwsa

Daily Mail: Ελπίδα για διακοπές στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα 14 ημερών

Previous article

ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.