ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη

0

Στις 9 το βράδυ θα αρχίσει απόψε -σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας και φυσικα και σε όλες τις εκκλησίες της Κορινθίας- η Αναστάσιμη Λειτουργία, η οποία θα κορυφωθεί με το «Χριστός Ανέστη» το οποίο θα ψαλεί στις 12 τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα η λειτουργία θα συνεχιστεί με την Ακολουθία της Αναστάσεως.

Οι λειτουργίες θα τελεστούν σε όλους τους ναούς της Κορινθίας και φυσικά με τα μέτρα που προβλέπονται από την σχετική ΚΥΑ για την λειτουργία των ναών.

Για το θέμα εξεδόθη εγκύκλιος, με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα, Θεοχάρη, και απεστάλη σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Με αυτή ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη της Αθήνας Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Μάλιστα, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η Αρχιεπισκοπή προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό. Έτσι, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, «θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

Θα πρέπει πάντως, να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι μια εντελώς πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς, ούτως ή άλλως, σήμερα θα εορταζόταν η Απόδοση της Εορτής του Πάσχα. Απλώς, για λόγους παρηγορητικούς και συναισθηματικής κάλυψης των πιστών, το σημερινό τελετουργικό παίρνει Αναστάσιμο χαρακτήρα. Η απόδοση της εορτής του Πάσχα, στη λειτουργική γλώσσα της Εκκλησίας σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020). Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες.

Τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα της εστίασης οργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας

Previous article

Ήρθε για να μείνει η κακοκαιρία – Μέχρι την Κυριακή βροχές και κρύο, λέει η ΕΜΥ (πίνακες)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.