ΔΗΜΟΙΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

“Βιώσιμη Πόλη”, ένας σημαντικός σύμμαχος για κάθε δήμο

0

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δίκτυο “Βιώσιμη Πόλη” προχώρησε ο δήμος Βέλου Βόχας προκειμένου να καταφέρει να υλοποιήσει μια σειρά από έργα που είναι στον σχεδιασμό του.

Ειδικότερα, ο Αννίβας Παπακυριάκος και ο πρόεδρος του Δικτύου Δημήτρης Καφαντάρης υπέγραψαν μία σύμβαση στην οποία περιλαμβάνονται τρία έργα:

1. Μελέτη για την υδροδότηση Δήμου Βέλου Βόχας από νέα δίκτυα μεταφοράς ύδατος.
2. Αντισεισμική μελέτη υδατόπυργου Βραχατίου διατομής ρεμάτων και γεφυρών εντός οριοθετημένου ρέματος Ζαπάντη.
3. Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης εγκαταστάσεων Δήμου Βέλου Βόχας μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού
.

Ο δήμος Βέλου Βόχας είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθά τα μέλη του, που είναι ως επί το πλείστον μικροί δήμοι, να συμμετέχουν σε προγράμματα, να αποκτούν τεχνογνωσία ή να κάνουν μελέτες, χωρίς κόστος.

Ο σχηματισμός του δικτύου κρίθηκε απαραίτητος με δεδομένο ότι η οργάνωση και υποβολή προτάσεων έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν γίνεται από διακρατικές ομάδες, και όχι από μεμονωμένους φορείς. Πρέπει επίσης να αναφερθεί, ότι το πρόβλημα του αποτελεσματικού συντονισμού, υπάρχει και στην αξιοποίηση γενικότερα των κονδυλίων, απ’ όπου και αν προέρχονται, όταν απαιτούνται διαδημοτικές προτάσεις που προϋποθέτουν τη συνεργασία πολλών Δήμων ή και άλλων φορέων μεταξύ τους ή όταν απαιτούνται προτάσεις σε εξειδικευμένα αντικείμενα.

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες (Οκτώβριος 2019), είχε πραγματοποιηθεί στο Βραχάτι η συνεδρίαση του Δικτύου, όπου ο κ. Καφαντάρης είχε αναφερθεί στο Δίκτυο και την σημασία του για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων από τους δήμους μέλη της “Βιώσιμης Πόλης”.

Ο δήμαρχος Βέλου Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος είχε μιλήσει τότε στο Korinthia.net.gr για την εμπειρία που είχε από την συμμετοχή του στο Δίκτυο Πόλεων -και μάλιστα ως ιδρυτικό μέλος, το 2017.
Ο κ. Παπακυριάκος επισήμανε πως “είναι εύκολο να λες πως θέλεις να πάρεις το ένα ή το άλλο πρόγραμμα, αλλά στην πράξη οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, ειδικά για μικρούς δήμους, που δεν έχουν επαρκές προσωπικό, ή στερούνται τεχνογνωσίας…“.
Σημείωσε ακόμα πως ο δήμος Βέλου Βόχας το 2020 είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε δράσεις και προγράμματα, για την συμμετοχή στα οποία έχουν ήδη σχηματιστεί ομάδες δήμων, με την βοήθεια του Δικτύου.

Στο Δίκτυο, από την Κορινθία, εκτός από τον δήμο Βέλου-Βόχας συμμετέχουν και οι δήμοι Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Κορινθίων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Νεμέας.

Ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος είχε εξηγήσει με την σειρά του τα πλεονεκτήματα που περιμένει να κερδίσει ο δήμος του από την συμμετοχή στο Δίκτυο.
Η συμμετοχή μας ήταν μια αναγκαιότητα καθώς ο δήμος έχει μείνει πίσω σε πολλά πράγματα και χρειάζεται να τρέξει για να καλύψει το κενό: «υπάρχουν προγράμματα, για την συμμετοχή στα οποία δεν αρκούν οι δυνάμεις μας. Μέσα από την συνεργασία με το Δίκτυο και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα, όπως στην ύδρευση και την αποχέτευση. Στο ίδιο πλαίσιο θα εξετάσουμε και την κυκλοφοριακή μελέτη για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα…», τόνισε ο κ. Νανόπουλος.

Πως σχολίασε ο Πνευματικός την ενοποίηση Νανόπουλου – Καλλίρη

Previous article

Στο Λουτράκι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το “Μένουμε Όρθιοι 2”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΔΗΜΟΙ