ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πήγαμε στα καμένα και γυρίσαμε σοκαρισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής (φωτό και βίντεο)

0

Για πολλά χρόνια, δεκαετίες και αιώνες, η διαδρομή από τα Αθίκια προς τον Αγιάννη, ήταν μια διαδρομή που χαιρόσουν να την κάνεις, ένα πανηγύρι των αισθήσεων. Ανέβαινες το βουνό και αριστερά και δεξιά το βλέμμα σου βυθιζόταν και ξεκουραζόταν στο πράσινο. Οι μυρωδιές του πεύκου και του θυμαριού σου καθάριζαν την ανάσα και οι ήχοι από το θρόισμα των δέντρων και το κελάιδημα των πουλιών ή των τζιτζικιών ξεχύνονταν απο τα ανοιχτά παράθυρα του αυτοκινήτου. Μια διαδρομή που έλεγες να μην τελειώσει ποτέ.

Από τις 23 Ιουλίου και μετά η διαδρομή αυτή δεν υπάρχει. Το πανηγύρι των αισθήσεων χάθηκε, παντού ένα γκρίζο και μαύρο “σεντόνι” σκεπάζει τα πάντα, η μυρωδιά του καμένου σε κάνει να κλείνεις τα παράθυρα -έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ψυχή ζώσα για να ακούσεις τους ήχους της.

Ανεβήκαμε το βουνό ακολουθώντας την διαδρομή της φωτιάς και το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό. Από το σημείο που τελειώνουν τα Αθίκια, μέχρι και την διασταύρωση με το ξωκλήσσι της Παναγιάς, έξω από τον Αγιάννη, όλα -κυριολεκτικά όλα- είναι κάρβουνο.

Μόνο εκεί κοντά στον Αγιάννη, λίγο πριν και λίγο μετά το χωριό έχει διασωθεί ένα κομμάτι, κατεβαίνοντας προς την παραλιακή ζώνη του πρώην δήμου Σαρωνικού. Κι όταν πια φτάνεις στο Γαλατάκι και την Ντράσσα, απέναντί σου όλο το βουνό είναι σαν να το έχει σκεπάσει ένα μαύρο σεντόνι κι αυτό.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες από την διαδρομή που ακολουθήσαμε και οι οποίες σοκάρουν πραγματικά για το μέγεθος της καταστροφής…

Μιας καταστροφής, όμως, που πολύ φοβόμαστε πως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς αν αργήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα τίποτα δεν θα σταθεί αρκετό να σταματήσει τους χειμάρρους που θα πλήξουν τα χωριά.

Τμήμα από το άλλοτε πανέμορφο, καταπράσινο δασος ανάμεσα στα Αθίκια και τον Αγιαννη. Τώρα δεν έχει μείνει τίποτα απολύτως.
Βίντεο από τον οικισμό της Σιμενς. Όλα γύρω από τα σπίτια είναι καμένα.

Τριπλή δράση Δήμου και Περιφέρειας στα καμένα για την αποφυγή πλημμυρών

Previous article

Αυξάνεται ο αριθμός των τίγρεων σύμφωνα με το WWF

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.