ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριπλή δράση Δήμου και Περιφέρειας στα καμένα για την αποφυγή πλημμυρών

0

Τα μέτρα μέσα από τα οποία θα επιχειρηθεί η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των υποδομών, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Κορινθία ανακοινώθηκαν μετά την ευρεία σύσκεψη που προκλήθηκε υπό τον Περιφερειάρχη χτες (Τρίτη 4 Αυγούστου), στην Κόρινθο, παρουσία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, των δύο θεματικών αντιπεριφερειαρχών, του δημάρχου Κορινθίων και άλλων υπηρεσιακών και θεσμικών παραγόντων.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά την απόδοση της σχετικής καταγραφής που έγινε από τις τρεις ομάδες εργασίας που συστήθηκαν από την Περιφέρεια για τον λόγο αυτό. Σύμφωνα με το πόρισμα, η έκταση της πυρόπληκτης περιοχής εκτιμάται σε πάνω από 30.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή την έκταση οι φλόγες κατέκαψαν 15.000 ρίζες ελιές, αμπέλια, 150 ζώα, 5 μαντριά, 5 αποθήκες, 5 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, 18 κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, όπως επίσης και χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. Όσον αφορά τις υποδομές δημόσιου χαρακτήρα η ζημιά εκτιμάται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον, καθώς η φωτιά κατέστρεψε ασφάλτινους δρόμους, στηθαία, πινακίδες σήμανσης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Δήμο Κορινθίων για την εκπόνηση μελέτης με σκοπό την γρήγορη αποκατάσταση, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αθικίων, με καθαρισμούς χειμάρρων και αποκατάσταση οδικού δικτύου προκειμένου να έχει υλοποιηθεί το απαιτούμενο έργο πριν τις φθινοπωρινές βροχές

β) Το Δασαρχείο θα ολοκληρώσει μέσα στον τρέχοντα μήνα μελέτη για την τοποθέτηση κλαδοπλεγμάτων σε επικαιρα σημεία, προκειμένου να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα όταν έρθουν τα πρωτοβρόχια -“η Περιφέρεια θα συνδράμει στην τοποθέτηση” σημείωσε ο Π. Νίκας

γ) Αμεση φροντίδα για την πρόληψη ανάλογων φαινομένων, με την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμούς άγριας βλάστησης σε δασικούς και αγροτικούς δρόμους.

Οσον αφορά δε τα θέματα της αποκατάστασης των καταστροφών σε γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ όσον αφορά για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις θα επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι τεράστια υποστήριξε ο περιφερειάρχης. Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης της καταστροφής του περιβάλλοντος υπάρχει μία ευνοϊκή συγκυρία. Και αυτή δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας Νίκου Ταγαρά στην θέση του υφυπουργού με αρμοδιότητα το Περιβάλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία του κ. Ταγαρά, για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και κυρίως οι χρηματοδοτήσεις.

Καμπανάκι απο Τσιόδρα μετά τα 121 νέα κρούσματα – Με ωράριο τα νυχτερινά κέντρα όπου χρειαστεί

Previous article

Πήγαμε στα καμένα και γυρίσαμε σοκαρισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής (φωτό και βίντεο)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.