Προβληματισμό έχει προκαλέσει η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά καθώς χτες ανακοινώθηκαν 262 κρούσματα σε όλη την χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μετά την καραντίνα. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 2 θάνατοι, ενώ 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στην Κορινθία ανακοινώθηκε χτες ένα ακόμα κρούσμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε δέκα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, αριθμός που δεν είχε παρατηρηθεί ούτε στην ακμή της κρίσης την περασμένη άνοιξη.
Οι αναφορές από την μεριά του ΕΟΔΥ γίνονται γενικά, χωρίς να ξεκαθαρίζεται σε ποιες συγκεκριμένα περιοχές τοποθετούνται τα κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ έχει προκρίνει αυτή την στάση, καθώς έτσι δεν “στοχοποιούνται” περιοχές και δεν διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική τους ισορροπία. Από την άλλη μεριά βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που θα ήθελαν να υπάρχει ακριβέστερη χωρική ενημέρωση, προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.
Το ζήτημα, πάντως είναι πως η Κορινθία αποτελεί έναν από τους νομούς που έχουν σταθερή παρουσία στον κατάλογο των κρουσμάτων και γι αυτό βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τις υγειονομικές αρχές.
Γενικότερα, πάντως, εξαιρετικά ανήσυχη δηλώνει η επιστημονική κοινότητα από την αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων, της διασποράς και του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών τον Αύγουστο. Το επόμενο 10ήμερο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα κρίνει την πορεία της πανδημίας. Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι αναφέρθηκαν άλλα δύο κρούσματα στη Φλώρινα, ανεβάζοντας τον αριθμό κρουσμάτων σε 6. Πρόκειται για μία εργαζομενη στο νοσοκομείο της πόλης και ένας στρατιωτικός σε μονάδα της περιοχής. Και οι δύο είχαν πάει διακοπές σε περιοχές της χώρας και εμφάνισαν συμπτώματα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα τμήματα που εργάζονται οι δύο ασθενείς.
Μετά και τις νέες εξελίξεις, στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκονται και νέα μέτρα, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ.
Την ίδια ώρα, προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο Προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για τα 36 κρούσματα σε 33 ηλικιωμένους και 3 εργαζόμενους που εντοπίστηκαν σε Οίκο Ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης. Η Μονάδα Φροντίδας τέθηκε σε καραντίνα επτά ημερών, ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές συνολικά 100 ατόμων, εργαζομένων και συγγενών των κρουσμάτων. Οι ασθενείς μεταφέρονται σταδιακά σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου». Σήμερα πήγαν στη Μονάδα Φροντίδας νοσοκομειακά όπου μετέφεραν δύο άτομα, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για κρούσματα από τα 36 που έχουν ήδη αναφερθεί ή πρόκειται για νέα.https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2020/tv/news-themata/20200813-asvestoxwri-ap6.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2020/08/20200813-asvestoxwri-ap6.jpg
Επί τόπου μετέβη χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με τον οποίο ο ιός μεταδόθηκε από νεαρό άτομο του προσωπικού το οποίο είχε πάει σε συναυλία.
Σε εξέλιξη οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού. Στην ΕΡΤ μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στη φάση 3 βρίσκονται τέσσερα εμβόλια και τους επόμενους 3 μήνες θα χορηγηθούν σε ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων προκειμένου να δουν την αποτελεσματικότητά τους. Τελικά αποτελέσματα πιθανότατα να έχουμε ως το τέλος του χρόνου, είπε ο κ. Μανωλόπουλος.
[…] Πηγή: korinthia.net.gr […]