ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Πώς οι μετανάστες «ζωντανεύουν» τα άδεια χωριά- Το παράδειγμα της Ισπανίας

0

Περιφέρεια Γκουαδαλαχάρα, στην κεντρική Ισπανία, λιγότερο από μία ώρα δρόμος από την πρωτεύουσα της χώρας, Μαδρίτη. Είναι μέρος της «άδειας Ισπανίας». Τα χωριά έχουν αδειάσει, αφού οι νέοι προτιμούν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όμως, σε αυτό το χωριό, το Tόρε Ντελ Μπούργκο, τα σπίτια γεμίζουν ξανά.

Από μετανάστες από γωνιά του πλανήτη, που εργάζονται στις καλλιέργειες της περιοχής. Η Γενοβέφα Μερτικάριου, εργάτρια από τη Ρουμανία περιγράφει μία πολυπολιτισμική καθημερινότητα:

«Μαζευόμαστε όλοι μαζί, σε γιορτές,σε κάθε ευκαιρία. Πολύ συχνά τρώμε με τους γείτονές μας από το Καμερούν. Μιλάμε συνέχεια μαζί τους.»

Το χωριό Tόρε Ντελ Μπούργκο έχει γίνει χωνευτήρι πολιτισμών.

Από τους περίπου 600 μόνιμους κατοίκους, μόνο οι 55 είναι Ισπανοί. Το υπόλοιπο 90% των κατοίκων έρχονται από όλο τον κόσμο.

Για τους ελάχιστους ντόπιους, οι ξένοι είναι καλοδεχούμενοι. Έχουν δώσει ζωή στο χωριό τους, που κινδύνευε με πλήρη εγκατάλειψη. «Φέρνουν ζωή στο χωριό, καταλαβαίνετε τι εννοώ; Ζωή στο χωριό» λέει ένας από τους κατοίκους στην κάμερα του euronews.

Υπάρχουν, ωστόσο, και δυσκολίες. Για τα παιδιά των μεταναστών το να περάσουν τα μαθήματα των τοπικών σχολείων είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Χοσέ Κάρλος Μορένο, ζητά περισσότερη στήριξη από την κεντρική διοίκηση, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το πρόβλημα για αυτά τα παιδιά είναι ότι δεν υπάρχει κανείς να τα βοηθήσει να κάνουν τα μαθήματά τους, εδώ στο χωριό. Η αποτυχία είναι σχεδόν σίγουρη”, λέει ο Χοσέ Κάρλος Μορένο δήμαρχος του Τόρε Ντελ Μπούργκο.

Ο απεσταλμένος του euronews, Κάρλος Μαρλάσκα, αναφέρει:

«Έχουν γίνει προτάσεις να αξιοποιηθούν οι μετανάστες για τον επαναπληθυσμό της αποκαλούμενης “άδειας Ισπανίας”. Το χωριό _Tόρε Ντελ Μπούργκο _είναι ένα καλό παράδειγμα. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων σε όλη την Ισπανία».

Κορονοϊός: Έχουμε «πόλεμο», που δεν πάει καλά

Previous article

10 κρούσματα κορονοϊού στην Κορινθία, μέσα σε μία εβδομάδα…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.