ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισπανία: Δικαστήριο αφαίρεσε από τους κληρονόμους του δικτάτορα Φράνκο το θερινό παλάτι του

0
(Eingeschränkte Rechte für bestimmte redaktionelle Kunden in Deutschland. Limited rights for specific editorial clients in Germany.) *04.12.1892-20.11.1975+Politiker, General, Spanien- bei einer Ansprache an das Volk- 1936 (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)

Ισπανικό δικαστήριο αφαίρεσε από τους κληρονόμους του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο το θερινό παλάτι του εκλιπόντος δικτάτορα και έδωσε εντολή να μεταβιβασθεί στο ισπανικό κράτος, το οποίο διεκδικεί την ιδιοκτησία.

Το μέγαρο Πάθο ντε Μέιρας, το οποίο οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 1893 και το 1907 στην περιοχή της Γαλικίας, αποκτήθηκε το 1938, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, χάρη σε δημόσιες δωρεές.

Η δικαστής Μάρτα Κανάλες αναφέρει στη σημερινή απόφασή της πως οι δωρεές δεν προορίζονταν για τον ίδιο τον Φράνκο, «αλλά για τον αρχηγό του κράτους».

Η απόκτησή του στη συνέχεια από τον Φράνκο το 1941, όταν η ιδιοκτησία μεταβιβάσθηκε στον δικτάτορα, ήταν απάτη, πρόσθεσε η δικαστής.

«Ο Φράνκο δεν πλήρωσε τίποτε … ο Φράνκο δεν αγόρασε τίποτε», δήλωσε.

Η διεκδίκηση της ιδιοκτησίας, η αξία της οποίας είχε εκτιμηθεί πέρυσι από την οικογένεια σε περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, ακολούθησε την απομάκρυνση του λειψάνου του Φράνκο από ένα μαυσωλείο κοντά στη Μαδρίτη, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση συμβόλων της δικτατορίας οι οποίες εγκρίθηκαν από διάφορες αριστερές κυβερνήσεις μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.

Η οικογένεια μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Ένας από τους εγγονούς του δικτάτορα, ο Φράνθις Φράνκο, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ ο δικηγόρος του δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο καλωσόρισε την απόφαση.

«Σήμερα η δημοκρατία έκανε ένα μεγάλο βήμα», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

8eCUgvCwsa

Έκανε την …ΑΝΑΔΗΣΙ* ο Κώστας Σαρχάνης

Previous article

Αλλα 4 κρούσματα στην Κορινθια.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.