ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ράμα από την Αθήνα : Ο Ερντογάν δεν έχει ανθελληνικά αισθήματα

0

Ο Εντι Ράμα επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν έρθει στην Αθήνα, λέγοντας ότι δεν συζήτησε μαζί του το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Μας ενημέρωσε, παράλληλα, ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει εχθρικές διαθέσεις κατά της χώρας μας.

Συμφωνία για την ΑΟΖ

Μία νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών είναι απαραίτητη, διαμήνυσε από την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Μιλώντας στο euronews για την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια, ο αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι δικαίωμα της Ελλάδας και βασίζεται στη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ξεκάθαρα αναφέρει ότι κάθε χώρα μπορεί να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της, όπου είναι αυτό εφικτό».

Αφού ανέφερε ότι «είναι απολύτως νόμιμο για την ελληνική πλευρά να το πει αυτό», διευκρίνισε πως «προφανώς με την Αλβανία δεν ισχύει κάτι τέτοιο και για αυτό χρειαζόμαστε τη συμφωνία (για την ΑΟΖ)».

Ο Εντι Ράμα επανέλαβε την πρότασή του η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας να προκύψει είτε με τη μεσολάβηση τρίτων χωρών είτε με παραπομπή στη Χάγη.

Working dinner between the Prime Minister Kyriakos Mitsotakis and Albanian Prime Minister Edi Rama, at Hotel Grande Bretagne, in Athens, on Sept.15, 2020 / Δείπνο Εργασίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομολογό του, Έντι Ράμα, στην Αθήνα, στις 15 Σεπτεμβρίου, 2020

Στιγμιότυπο από την κρουαζιέρα με τον Ερντογάν πριν την άφιξή του στην Αθήνα

«Είναι μία παλαιότερη ιδέα και είναι μία επιλογή που πάντα πίστευα ότι είναι η καλύτερη για να αποφύγουμε τις παγίδες των εσωτερικών πολιτικών και του ψευτοπατριωτισμού, που το μόνο που κάνουν είναι να μας χωρίζουν και να προκαλούν παρεξηγήσεις μεταξύ των λαών μας» σημείωσε.

Η τρίτη χώρα και το Διεθνές Δικαστήριο

«Πρέπει να το συζητήσουμε αυτό. Νιώθω άνετα με τους έλληνες φίλους μας γιατί βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη θέληση και πραγματική επιθυμία να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς δύο χώρες που είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους μπορούν να ανέλθουν σε ένα επίπεδο εξαιρετικής σχέσης μεταξύ των λαών» πρόσθεσε.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χώρες χρησιμοποιούν μία φιλική και με αμοιβαία συμφέροντα χώρα για να βοηθήσει, να διευκολύνει τον διάλογο» εξήγησε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι «παράλληλα, όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Διεθνές Δικαστήριο. Αυτές είναι επιλογές που μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, με αντικειμενικότητα, και με τρόπο που κανένας “πατριώτης” δεν θα μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις και αποδόμηση».

Από το δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας στο euronews την πρόταση Ράμα, δήλωσε ότι είναι «μεταξύ των σκέψεων και των δυνατοτήτων» που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν έρθει στην Αθήνα και από το βήμα του Economist διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν είχε καμία ανάμειξη στην απόφαση της Αλβανίας να απορρίψει, τελικά, την πρώτη συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας για ΑΟΖ, που υπεγράφη πριν περίπου μία δεκαετία.

Τα αισθήματα του Ερντογάν…

Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν έχει συζητήσει ποτέ το συγκεκριμένο θέμα με τον τούρκο πρόεδρο, με τον οποίο «είναι καλός φίλος», όπως είπε, προσθέτοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει εχθρικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα:

«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι (με τον Τ. Ερντογάν). Είμαι πολύ περήφανος που είμαι φίλος του, όπως είμαι περήφανος που είμαι φίλος και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στη ζωή δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο. Δική μου ισχυρή πεποίθηση είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει ανθελληνικά αισθήματα» τόνισε.

«Φυσικά υπάρχουν θέματα. Η εμπειρία δείχνει ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει τρόπος να λυθούν τα προβλήματα με διάλογο και αμοιβαία κατανόηση, χωρίς να χρειάζεται άλλοι να παρεμβαίνουν ή να μεσολαβούν. Το θέμα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αφορά στην Ευρώπη, στον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας για την ασφάλεια της Ευρώπης και στη θέση θεματοφύλακα που έχει η Ελλάδα στα σύνορα με την Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Απίστευτη δυναμική»

»Είναι ένα τεράστιο έργο, μία τεράστια ευθύνη και για τις δύο χώρες, για την ευημερία της ηπείρου μας. Είμαι σίγουρος ότι με τη σοφία και τη δύναμη και το θάρρος και των δύο ηγετών, τους οποίους έχω το προνόμιο να γνωρίζω προσωπικά, τίποτα δεν είναι αδύνατο.

»Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει απίστευτη δυναμική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απίστευτη δυνατότητα να δημιουργηθεί φωτεινό παράδειγμα για το πώς επιλύονται τα προβλήματα», κατέληξε.

8eCUgvCwsa

Χαρδαλιάς: Το βράδυ θα έχουμε εικόνα για Αττική και Κορινθία (live ο κυκλώνας)

Previous article

Ο εφιάλτης συνεχίζεται: 359 νέα κρούσματα, 9 θάνατοι και 69 διασωληνομένοι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.