Ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο στην Πρέβεζα
Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να ανακαλύψει γωνιές που θυμίζουν τοπία από όλα τα σημεία των ηπείρων της γης. Μπορεί, όμως, να ανακαλύψει και τοπία απόκοσμα που μοιάζουν με μέρη άλλων πλανητών.
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, είναι ένα τοπίο που θυμίζει τον πλανήτη Άρη και βρίσκεται στην περιοχή της Ηπείρου και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα. Ο λόγος για τον Κοκκινοπηλό. Ένα εντυπωσιακό μέρος που σου προκαλεί δέος αλλά και απορία. Ένα από τα παράξενα μέρη της Ελλάδας που αξίζει να εξερευνήσεις…
Το απόκοσμο κόκκινο τοπίο… του Άρη που βρίσκεται στην Ελλάδα
Ο Κοκκινοπηλός αποτελεί στην πραγματικότητα ένα απόκοσμο τοπίο που σου θυμίζει τον πλανήτη Άρη κοιτώντας το από τις φωτογραφίες, πόσω μάλλον αν βρεθείς εκεί. Τι είναι όμως αυτοί οι λόφοι και πώς δημιουργήθηκαν; Αυτό είναι κάτι το οποίο ερεύνησαν και εξέτασαν οι επιστήμονες για να διαπιστώσουν την προέλευσή τους και αν μπορεί να υπάρξει σε άλλο μέρος της Ελλάδας κάτι παρόμοιο στο μέλλον.
Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων περίπου 150 μέτρων στο ύψος, ιδιαίτερου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η φύση τους έχει δημιουργήσει περίπου στα 6 χιλιόμετρα βόρεια της Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα. Αν βρεθείς στην περιοχή και δεις πινακίδα με το χωριό Άγιος Γεώργιος θα ξέρεις ότι είσαι μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά. Ο θαυμαστός και εντυπωσιακός Κοκκινοπηλός διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ζηρού.
Για να ερευνηθεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται, στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν πολλές γεωλογικές έρευνες από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας. Οι έρευνες έδειξαν ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μοναδικό και εντυπωσιακό προϊστορικό καρστικό βύθισμα το οποίο πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση.
Επιπλέον λόγω της νεοτεκτονικής δραστηριότητας του ρήγματος αυτού τα ιζήματα σήμερα έχουν αποκτήσει μικρή κλίση προς τα βορειοδυτικά. Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολύ επιστημονικά, το σίγουρο είναι όμως ότι προκαλούν δέος όταν τα αντικρίσεις. Το πάχος των ιζημάτων από ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν παλαιότερα υπερβαίνει τα 20 μέτρα.
Πώς πας στον Κοκκινοπηλό
Και κάθε… απόκοσμο σημείο έχει τη δική του δύσκολη πρόσβαση. Η οποία βέβαια αξίζει τον κόπο. Έτσι και η πρόσβαση στους λόφους Κοκκινοπηλού Πρέβεζας γίνεται μάλλον δύσκολα από δύο σημεία. Η πρώτη πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από ανατολικά μέσω Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρέβεζας, από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Μετά τη σήραγγα του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης.
Η δεύτερη πρόσβαση με αυτοκίνητο, γίνεται από νοτιοδυτικά, και είναι πιο περίπλοκη αλλά εξίσου όμορφη σαν διαδρομή. Από την οδό Λίμνη Ζηρού – Ριζοβούνι – Στεφάνη, θα στρίψεις στον 4ο ασφάλτινο δρόμο. Ο δρόμος αυτός γίνεται δασικός και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα θα δεις δεξιά τους λόφους. Και από εκεί θα χρειαστεί να περπατήσεις μισό χιλιόμετρο περίπου κάνοντας ορειβατική πεζοπορία.
Η σημερινή όψη των λόφων Κοκκινοπηλού είναι ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο που πρέπει να δεις από κοντά.
Comments