ΚΟΣΜΟΣ

Χάκερ προσπαθεί να δηλητηριάσει την παροχή νερού σε πόλη της Φλόριντα

0

Xάκερ απέκτησε πρόσβαση στο υδατικό σύστημα μιας πόλης στη Φλόριντα και προσπάθησε να αντλήσει μια “επικίνδυνη” ποσότητα χημικής ουσίας, λένε αξιωματούχοι.

Aύξησε για λίγο την ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου (lye) στο σύστημα επεξεργασίας νερού του Oldsmar, αλλά ένας εργαζόμενος το εντόπισε και αντέστρεψε την διαδικασία.

Το lye χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για τον έλεγχο της οξύτητας, αλλά μια μεγάλη ποσότητα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Ο δήμαρχος του Oldsmar Eric Seidel είπε: «Υπάρχει ένας κακός ηθοποιός εκεί έξω». Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη συλλήψεις και δεν είναι γνωστό εάν η παραβίαση έγινε από τις ΗΠΑ ή από έξω.

Ο «εισβολέας» απέκτησε πρόσβαση στο σύστημα επεξεργασίας νερού του Oldsmarαπό απόσταση την Παρασκευή. Ένας χειριστής εγκαταστάσεων εντόπισε μια προσπάθεια πρόσβασης στο σύστημα το πρωί, αλλά υπέθεσε ότι ήταν ο επόπτης του, ανέφερε η TampaBayTimes. Αλλά μια δεύτερη προσπάθεια έγινε νωρίς το απόγευμα και αυτή τη φορά ο χάκερ απέκτησε πρόσβαση στο λογισμικό επεξεργασίας και αύξησε την περιεκτικότητα σε υδροξείδιο του νατρίου από 100 μέρη ανά εκατομμύριο σε 11.100 ppm. Ο χειριστής το εντόπισε άμεσα και μείωσε το επίπεδο στο κανονικό.

Το υδροξείδιο του νατρίου είναι το κύριο συστατικό των υγρών καθαριστικών αποστράγγισης. Είναι πολύ διαβρωτικό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, καθώς και προσωρινή απώλεια μαλλιών.

Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο στόμα, στο λαιμό και στο στομάχι και να προκαλέσει έμετο, ναυτία και διάρροια.

Ο σερίφης της κομητείας Pinellas Bob Gualtieri είπε: “Δεν είμαι φαρμακοποιός. Αλλά μπορώ να σας πω τι ξέρω είναι … αν βάλετε αυτή την ποσότητα της ουσίας στο πόσιμο νερό, δεν είναι καλό. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σημαντική αρνητική επίδραση στο νερό”

Το εργοστάσιο της Oldsmar παρέχει νερό σε επιχειρήσεις και περίπου 15.000 κατοίκους.

Το πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης στο σύστημα νερού έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά.

[BBC.com]

8eCUgvCwsa

Σκοτώθηκε ο ιερομόναχος Παρθένιος σε τροχαίο ατύχημα στο Ξυλόκαστρο

Previous article

Γερμανική Κατοχή: Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ που προσχώρησαν στην Αντίσταση

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ