ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία. Στο σφυρί για 500.000 ευρώ πυρηνικό καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου. Είναι εξοπλισμένο με 56 δωμάτια κι ένα παλιό ραδιοφωνικό στούντιο (ΒΙΝΤΕΟ)…

0

Πωλείται για περίπου μισό εκατ. ευρώ (435.000 λίρες) ένα υπόγειο πυρηνικό καταφύγιο, εξοπλισμένο με 56 δωμάτιο κι ένα παλιό ραδιοφωνικό στούντιο με ηχομόνωση στο Ντέβον της Βρετανίας. Λειτουργούσε ως σταθμός ραντάρ τον Ψυχρό Πόλεμο. Το καταφύγιο Hope Cove προσελκύει το ενδιαφέρον διαφόρων αγοραστών, από εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για την αποθήκευση κρασιών και τυριών μέχρι άλλους που θα ήθελαν να το αξιοποιήσουν ως ξενοδοχείο. Είχε κατασκευαστεί το 1941 κοντά στο Σάλκομπ της νοτιοδυτικής Αγγλίας,  με σκοπό να λειτουργήσει σταθμός ραντάρ στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου….

Τη δεκαετία του 1950 μετατράπηκε σε βάση τοπικής κυβέρνησης (για 250 κρατικά στελέχη και υπαλλήλους)  σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή σοβιετικής επίθεσης αργότερα. Διατηρείτο σε κατάσταση ετοιμότητας μέχρι τη δεκαετία του 1990….

Ακόμη διαθέτει χάρτες στον παλιό θάλαμο επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιούνταν για να συντονίσουν την αντίδραση σε μια επίθεση, αλλά και παλιό ραδιοφωνικό σταθμό, που θα χρησιμοποιείτο για την ενημέρωση του κοινού. Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Skynews, ο Κρίστοφερ Χάουελ, που φροντίζει το μπούνκερ, είπε ότι ήταν έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης παρέχοντας δυνατότητα φιλοξενίας για 35 ημέρες σ’ ένα «σφραγισμένο» απ’ τον έξω κόσμο περιβάλλον. Σύμφωνα με φήμες, στην περιοχή το στοιχειώνει το φάντασμα ενός πιλότου από την εποχή του πολέμου….

(mixanitouxronou.gr)

«Ο Μπάιντεν θορυβεί την Τουρκία»

Previous article

Δεν θα περάσει το κατώφλι της φυλακής ο Σαρκοζί παρά την καταδίκη του

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ