ΚΟΣΜΟΣ

«Η ημέρα που δεν ήρθε το αύριο»: 10 χρόνια από το σεισμό και την καταστροφή στη Φουκουσίμα

0

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ιαπωνία σήμερα στις 14:46 (τοπική ώρα), την ώρα που σημειώθηκε καταστροφικός σεισμός 9,0 βαθμών, που προκάλεσε το τσουνάμι το οποίο σφυροκόπησε τις ιαπωνικές ακτές και προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, την 11η Μαρτίου 2011.

Η τριπλή καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία πριν από ακριβώς δέκα χρόνια άφησε πίσω 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους, κυρίως εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων. Το πυρηνικό δυστύχημα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έκανε ακατοίκητες ολόκληρες πόλεις για χρόνια, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ακόμα σήμερα είναι αφόρητο να αναλογίζεται κανείς τα θύματα ή το πώς νοιώθουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους, τόνισε ο Iάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σε τελετή για την επέτειο.

Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να βοηθά τους πολίτες που επλήγησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και διαβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία, μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα μαθήματα που της δίδαξε η καταστροφή.

Πόρισμα επιτροπής ερευνητών του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε πριν δύο μέρες, καταλήγει στο συμπέρασμα πως δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της  Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία, «δεν εντοπίσθηκε καμία αρνητική συνέπεια στην υγεία» από τη ραδιενέργεια.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις συνέπειες των εκπομπών ραδιενέργειας Τζίλιαν Χερθ, από το προηγούμενο πόρισμα που δημοσιεύθηκε το 2013 μέχρι το σημερινό που δημοσιεύθηκε στη Βιέννη, «καμία αρνητική συνέπεια για την υγεία των κατοίκων της Φουκουσίμα που να μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την έκθεση στην ραδιενέργεια δεν έχει διαπιστωθεί».

Στο σύνολο, το πόρισμα της Επιτροπής επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα προηγούμενης έκθεσης του 2013. Προσφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, «μία βελτιωμένη και πιο στέρεη αξιολόγηση των επιπέδων και των συνεπειών της ακτινοβολίας που οφείλεται στο δυστύχημα».

(www.cnn.gr)

Ενώ η πανδημία μπαίνει στο 2ο έτος της, υπάρχουν και αυτοί που αντέχουν….

Previous article

Στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δωρεάν προβολή του ντοκιμαντέρ «Θα πέσει η νύχτα», από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ