Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύθηκαν αναφορές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε μια νέα έρευνα για το έργο του προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης και των τουρκικών συμφερόντων.
Η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες λόμπι για να ασκήσουν επιρροή στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, ανέφερε την Πέμπτη η μη κομματική και ανεξάρτητη ΜΚΟ Open Secrets.
Μεταξύ των πληρωμένων εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων ήταν και ο Τζουλιάνι, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ο Τζουλιάνι έγινε ένας από τους δικηγόρους του Τουρκο-ιρανού λαθρεμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μαϊάμι λόγω της συμμετοχής του σε ένα σύστημα φοροδιαφυγής υπέρ της ιρανικής κυβέρνησης. Ο Ζαράμπ, αργότερα άλλαξε πλευρά και έγινε μάρτυρας κατηγορίας της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, του διοικητή της Halkbank, ο οποίος συνελήφθη επίσης το 2017 στη Νέα Υόρκη. Κατά συνέπεια, ο Ατίλα καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για σχεδόν δύο χρόνια πριν επιστρέψει στην Τουρκία και μετά βαΐων και κλάδων του δοθεί η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Η δίκη της τουρκικής Halkbank συνεχίζεται επί αμερικανικού εδάφους αυτή την περίοδο.
Από την άλλη, ο τότε υποδιοικητής της τράπεζας Νατζί Αγμπάλ είναι σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Στην υπόθεση έχει επισημανθεί ότι εμπλέκεται και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος συνέβαλε στο “χτίσιμο” του όλου σχεδίου αποφυγής των κυρώσεων.
Ο ακριβής χαρακτήρας των προσπαθειών του Τζουλιάνι εκ μέρους του Ζαράμπ ή της τουρκικής κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ λεπτομερής, δεδομένου ότι ο Τζουλιάνι δεν κατέγραψε ποτέ τις χώρες για τις οποίες εργάστηκε, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, βάσει του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων (FARA).
Την Πέμπτη, αναφέρθηκε επίσης ότι μετά τη Νέα Υόρκη, ένα εφετείο ανέστειλε την άδεια του Ρούντι Τζουλιάνι να ασκήσει δικηγορία και στην Ουάσινγκτον.
Ο Τζουλιάνι προσπάθησε να άρει κατηγορίες εναντίον του Ζαράμπ, το 2017, και σε ένα σημείο, φέρεται να προσπάθησε να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή κρατουμένων με την Τουρκία, προσφέροντας τον Ζαράμπ ως αντάλλαγμα τον Αμερικανό Πάστορα Άντριου Μπράνσον, που τότε κρατείτο στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία του ξένου πράκτορα. Η επίσκεψη του Τζουλιάνι στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στους New York Times το 2017.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό, ότι μέρος της συμφωνίας ήταν ο Μάικλ Φλιν, ο οποίος είχε λάβει περί τα 15 εκατ. δολάρια για να απαγάγει τον Γκιουλέν και να τον στείλει στην Τουρκία, κάτι για το οποίο, ο Ντόναλντ Τραμπ, του απένειμε χάρη λίγες μόνο ώρες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε το δικηγορικό γραφείο του Τζουλιάνι “Greenberg Traurig LLP” περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2020.
Ένας άλλος στενός σύμμαχος του Τραμπ που πληρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση σε εκατομμύρια την ίδια περίοδο είναι ο Μπράιαν Μπάλαρντ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της προεκλογικής επιτροπής του Τραμπ και μέλος της μεταβατικής του ομάδας.
Ο Μπαλάρντ άσκησε πιέσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και της Halkbank. Η Ballard Partners έλαβε 1,1 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και 750.000 δολάρια το 2018 από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ η Halkbank πλήρωσε στην ίδια εταιρεία 2,25 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.
Η Open Secrets ανέφερε:
Το λόμπι της εταιρείας επικεντρώθηκε κυρίως στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ. Η εταιρεία αργότερα έκοψε τους δεσμούς με τη Halkbank μια ημέρα μετά την απαγγελία κατηγορίας προς την τράπεζα για μαζικό πρόγραμμα ξεπλύματος χρημάτων.
Η Mercury Public Affairs, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα τη DC, συγκαταλέγεται επίσης στους κορυφαίους χρηματιστές της Τουρκίας και έχει δυνατούς δεσμούς με τον Τραμπ, ανέφερε η ίδια έκθεση:
Η εταιρεία εκπροσώπησε την τουρκική κυβέρνηση και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ, γνωστό ως TAİK Το TAİK, ένας οργανισμός επιχειρηματικής υπεράσπισης που συνδέεται με την κυβέρνηση, πλήρωσε την εταιρεία σχεδόν 3,9 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Επίσης, πλήρωσε μόνο την εταιρεία 300.000 δολάρια το 2019 και πάνω από 801.000 δολάρια το 2020.
Εδώ έρχεται να προστεθεί και ο Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, ο Τούρκος επιχειρηματίας που συνελήφθη στην Αυστρία και τον οποία διακαώς θέλει να επαναπατρίσει ο Ερντογάν για δίκη σε τουρκικό έδαφος.
Ο Κορκμάζ είναι γνωστός ερντογανικός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει κάνει όνομα στους επιχειρηματικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας σε φαρμακευτικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς. Ο επιχειρηματίας πραγματοποίησε σημαντικές ομιλίες στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανο-Τουρκικού Συμβουλίου (ATC) και του Τουρκικού-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (TAIK) στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσινγκτον το 2017. Οι άλλες εταιρείες του Κορκμάζ, όπως οι Komak, Blane, Setap και Isanne SARL με έδρα το Λουξεμβούργο, συμμετείχαν στη λήψη χρημάτων από ύποπτες συναλλαγές, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο ο Κορκμάζ ξέπλενε χρήματα εμπλέκοντας το αμερικανικό δημόσιο.
Comments