ΚΟΣΜΟΣ

Εκτόξευση δορυφόρων χωρίς πύραυλο; Γίνεται με φυγόκεντρο! (video)

0

Η ιδέα της αμερικανικής εταιρίας, SpinLaunch, για εκτόξευση μικροδορυφόρων στο διάστημα, ήρθε για να ταράξει τα νερά. Αντί να χρησιμοποιήσουν κάποιο πυραυλικό φορέα, αξιοποίησαν την φυγόκεντρο δύναμη μέσω μιας κατασκευής στο εσωτερικό της οποίας, επιταχύνουν τον μικροδορυφόρο!

Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή έγινε στις 22 Οκτωβρίου, ενώ η εταιρεία την ανακοίνωσε μόλις χθες, χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία για το ύψος που έφτασε το βλήμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεκάδες χιλιάδες πόδια» και τονίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο το 20% της ισχύος της φυγόκεντρου. 

Η καινοτομία και τα στάδια

Αν και εντυπωσιακά απλή στη σύλληψη, είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην εφαρμογή. Η όλη διαδικασία γίνεται σε κενό αέρος, ώστε να μην υπάρχει τριβή και άνοδος θερμοκρασίας. Ο μικροδορυφόρος σε μορφή ρουκέτας στηρίζεται πάνω σε ένα μεγάλο βραχίονα, με αντίβαρο στην άλλη άκρη για να ισορροπεί και φθάνει σε μεγάλες ταχύτητες, αρκετές φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου.

Όταν η ρουκέτα πετύχει την επιθυμητή ταχύτητα, εκτοξεύεται από ένα κάθετο σωλήνα, ο οποίος είναι κλεισμένος αεροστεγώς με μια μεμβράνη, ακριβώς για να κρατά το κενό αέρος. Το βλήμα μήκους τριών μέτρων, σχίζει τη μεμβράνη και ανεβαίνει σε τροχιά, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα μικρό πυραυλοκινητήρα, ο οποίος όμως είναι ελάχιστος σε ισχύ.

Όλα τα βλέμματα των επενδυτών στη SpinLaunch

Το πλεονέκτημα της μεθόδου της SpinLaunch είναι φυσικά η τεράστια εξοικονόμηση κονδυλίων, καθώς η εκτόξευση μικρών δορυφόρων και φορτίων θα γίνεται με ένα μικρό όχημα – ρουκέτα, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες και μεγάλους πυραύλους. Επίσης η φυγόκεντρος προσφέρει ευκολία εκτόξευσης οποτεδήποτε, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, εξέδρες εκτόξευσης, τεράστια κτήρια συναρμολόγησης πυραύλων κ.λπ.

Στην SpinLaunch έχουν ήδη επενδύσει αρκετές εταιρίες βρίσκοντας την ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα (ανάμεσα τους και η Airbus) ενώ η στρατιωτική χρήση της ιδέας είναι προφανής, για γρήγορες εκτοξεύσεις μικρών βαλλιστικών βλημάτων που μπορεί να βρεθούν σε τροχιά μεταφέροντας διάφορα φορτία.

Εθνικό Θέατρο: Εξερευνώντας το δαιδαλώδες κτίριο Τσίλερ

Previous article

Ελληνικό και τουρκικό ναυτικό στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο – Πρώτες επιχειρήσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ