ΚΟΣΜΟΣ

Ορχάν Παμούκ: Διώκεται (ξανά) για «προσβολή της Τουρκίας» – Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης άνω των τριών χρόνων

0

Ο 69χρονος συγγραφέας αρνείται τις κατηγορίες.

Ο σπουδαίος Τούρκος συγγραφέας και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ βρίσκεται στο μικροσκόπιο της τουρκικής δικαιοσύνης ξανά για «προσβολή» του θεμελιωτή της σύγχρονης Τουρκίας και «γελοιοποίηση» της τουρκικής σημαίας στο νέο του μυθιστόρημα  Nights of Plague. 

Ο Παμούκ που αρνείται τις κατηγορίες, δημοσίευσε τον Μάρτιο το νέο του βιβλίο που εκτυλίσσεται σε ένα φανταστικό οθωμανικό νησί κατά τη διάρκεια της έξαρσης της βουβωνικής πανώλης, στις αρχές του 1900. 

Η πρώτη καταγγελία κατά του συγγραφέα ήρθε μόλις ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο, όταν ένας δικηγόρος τον κατηγόρησε για υποκίνηση «μίσους και έχθρας» με την προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ και τη γελοιοποίηση του τουρκικού εθνικού συμβόλου. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει τη δίωξη ελλείψει στοιχείων, ωστόσο, ο δικηγόρος Ταρτσάν Ουλούκ εφεσίβαλλε την απόφαση με αποτέλεσμα να ξανανοίξει η υπόθεση. 


Βάσει του νόμου 5816, που έχει στόχο την προστασία της «μνήμης του Ατατούρκ από προσβολές οποιουδήποτε πολίτη». 
Αν κριθεί ένοχος, ο Παμούκ είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση άνω των τριών ετών

Σε ανακοίνωσή του, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες: «Στις “Νύχτες πανούκλας” που δούλευα επί πέντε χρόνια, δεν υπάρχει ασέβεια προς τους ηρωικούς θεμελιωτές του έθνους το οποίο έφτιαξαν από τις στάχτες των αυτοκρατοριών ή τον Κεμάλ Ατατούρκ. Αντιθέτως, το μυθιστόρημα γράφτηκε με όλο τον σεβασμό και τον θαυμασμό για τους φιλελεύθερους και ηρωικούς ηγέτες» αναφέρει. 


Ο ίδιος υποστηρίζεται από πλήθος οργανώσεων για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο, που απηύθυναν έκκληση στις τουρκικές αρχές να αποσύρουν τη δίωξη. «Ο Ορχάν Παμούκ είναι εθνικός θησαυρός της Τουρκίας, μια λογοτεχνική περιουσία του οποίου οι λέξεις αντηχούν στην υφήλιο και θα έπρεπε να τιμάται ως τέτοιος. Αντ’ αυτού βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο για τα γραπτά του. Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τους ποινικούς νόμους για να φιμώσουν όσους τολμούν να μιλήσουν και αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση» αναφέρει ο Μπουρχάν Σονμέζ, πρόεδρος της διεθνούς ένωσης συγγραφέων PEN International. 

Σύμφωνα με την PEN America, πάνω από 25 συγγραφείς φυλακίστηκαν μόνο το 2020 από την τουρκική κυβέρνηση, αριθμός που αποτελεί τον τρίτο υψηλότερο παγκοσμίως. 
 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος συγγραφέας βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες τέτοιου είδους. Σε συνέντευξή του πριν χρόνια, σχολιάζοντας τις δολοφονίες Αρμενίων και Τούρκων το 1915, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του για «προσβολή του τουρκικού αισθήματος». Εκείνες οι κατηγορίες, ωστόσο, αποσύρθηκαν το 2006, τη χρονιά δηλαδή που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πως θα κινείστε καθημερινά από την Δευτέρα – οι κανόνες δημόσιας υγείας

Previous article

Κόρινθος: Ο βαρυποινίτης «έκαψε» τους σωφρονιστικούς: Τα 60.000 ευρώ και τα «καρφιά»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ