ΚΟΣΜΟΣ

Με εξωφρενική χλιδή, πυροτεχνήματα και αρματοδρομίες άνοιξε η Λεωφόρος των Σφιγγών στην Αίγυπτο

0

Μα τελετή για να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον που θυμίζει κινηματογραφικό σετ, με χιλιάδες ανθρώπους ντυμένους με αιγυπτιακές στολές, βάρκες στο Νείλο και στολισμένες άμαξες.

Ημέρα συμβολική για την Αίγυπτο η 25η Νοεμβρίου, αφού αναβίωσε με όλο το κιτς και το γκλάμουρ που θυμίζει ταινίες, μια πολύ διαφορετική πολιτιστική παράδοση που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

Η χώρα άνοιξε τη λεωφόρο των Σφιγγών, ηλικίας 3.000 ετών, στο κοινό την Πέμπτη, σε μια εξωφρενική τελετή στη νότια πόλη Λούξορ, η οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο επίκεντρο των ανασκαφικών προσπαθειών.

Η εξωφρενική πορεία , μια χλιδάτη νυχτερινή πομπή, περιλάμβανε παρέλαση με συμμετέχοντες με φαραωνική ενδυμασία, συμφωνική ορχήστρα, δραματικά εφέ φωτισμού, πυροτεχνήματα, επαγγελματίες χορευτές, ερασιτέχνες που παρήλαυναν κατά εκατοντάδες σε στοίχιση, βάρκες στο Νείλο, πλούσια στολισμένες άμαξες που έσερναν άλογα.

Οι εορτασμοί της Πέμπτης ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας για την προώθηση αρχαιολογικών ανακαλύψεων καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να αναζωογονήσει την τουριστική της βιομηχανία και μέρος των θεαματικών δημόσιων εκδηλώσεων που ετοιμάζει.

Ο αρχαίος δρόμος, μήκους σχεδόν δύο μιλίων και πλάτους περίπου 250 ποδιών, ονομαζόταν κάποτε «Το μονοπάτι του Θεού». Συνδέει τον Ναό του Λούξορ με τον Ναό του Καρνάκ, ακριβώς δίπλα στο βόρειο κομμάτι του Νείλου.

Η εντυπωσιακή παρέλαση ξεκίνησε μετά το μεσημέρι και το σούρουπο σε όλο το μήκος της λεωφόρου, η οποία πλαισιώνεται εκατέρωθεν από πάνω από 600 αγάλματα με κεφάλι κριών και σφίγγες με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου.

Ενθουσιώδεις κάτοικοι δήλωναν ότι αυτή η ημέρα «μοιάζει με όνειρο» και το γεγονός του ανοίγματος της ιερά αυτής οδού είναι γεγονός που συμβαίνει μια φορά κάθε εκατό χρόνια. Φωτο: AP/Mohamed El-Shahed

Ο δρόμος πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για να γιορτάσει το ετήσιο Φεστιβάλ Opet στην αρχαία πόλη της Θήβας, που είναι σήμερα γνωστή ως Λούξορ. Το φεστιβάλ γιόρταζε τη γονιμότητα και περιελάμβανε μια πομπή που μετέφερε ένα άγαλμα τελετουργικών θεών από τον ναό του Καρνάκ στον ναό του Λούξορ.

Η οδός ήταν θαμμένη κάτω από την άμμο για αιώνες μέχρι που ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Zakaria Ghineim ανακάλυψε τα πρώτα οκτώ αγάλματα σφιγγών μπροστά από τον ναό του Λούξορ το 1949, ανοίγοντας το δρόμο για ανασκαφές που διαρκούν μέχρι και σήμερα.

Η προσπάθεια ανασκαφής και αποκατάστασης του χώρου έχει διακοπεί τις επόμενες επτά δεκαετίες πολλές φορές από πολιτικές αναταραχές, όπως η εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης του 2011 που ανέτρεψε τον τότε ηγεμόνα της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ και οδήγησε σε πολλά χρόνια εμφύλιων αναταραχών.

Ενθουσιώδεις κάτοικοι δήλωναν ότι αυτή η ημέρα «μοιάζει με όνειρο» και το γεγονός του ανοίγματος της ιερά αυτής οδού είναι γεγονός που συμβαίνει μια φορά κάθε εκατό χρόνια.

Οι Αιγύπτιοι μέσω του υπουργείου Τουρισμού για να αναστρέψουν κυρίως τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην τουριστική κίνηση και ανάπτυξη της χώρας φιλοδοξούν να αναβιώσουν το Φεστιβάλ Opet και να επαναφέρουν τη φαραωνική του λάμψη, διεξάγοντάς το όπως την εποχή των Φαραώ.

Οι εορτασμοί της Πέμπτης ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας για την προώθηση αρχαιολογικών ανακαλύψεων καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να αναζωογονήσει την τουριστική της βιομηχανία και μέρος των θεαματικών δημόσιων εκδηλώσεων που ετοιμάζει.

Αυτή η πομπή ήταν μια συνέχεια των εκδηλώσεων που έγιναν τον Απρίλιο όταν στο  Κάιρο πραγματοποιήθηκε μια περίτεχνη πομπή, εξαιρετικής χλιδής και αντίστοιχου κιτς, που ονομάστηκε Χρυσή Παρέλαση, με σκοπό για να μεταφέρει 22 αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες στο νέο μουσείο της πρωτεύουσας.

Ο Zahi Hawass, ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος, αποκάλεσε την τοποθεσία του Λούξορ «το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο, ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο» που αφηγείται την ιστορία της Αιγύπτου από την εποχή του 2.000 π.Χ. — γνωστή ως Δυναστεία XI — μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο. Είπε ότι η παρέλαση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο ότι «η Αίγυπτος είναι ασφαλής και απευθύνει μια πρόσκληση στους επισκέπτες να επιστρέψουν σε αυτή».

Την παρέλαση παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah el-Sissi, που έχει επιδιώξει να αποκαταστήσει τη σταθερότητα της χώρας του και να προσελκύσει τον τουρισμό και τις τουριστικές επενδύσεις, σε μια οικονομία που τα τελευταία δυο χρόνια δοκιμάζεται σκληρά. Οι επικριτές του λένε ότι έχει φιμώσει τους αντιπάλους, τους ακτιβιστές και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Η εικόνα που θέλει να δείξει σε όλο τον κόσμο είναι αυτή μιας χώρας σε ηρεμία και ασφάλεια που περιμένει τους τουρίστες να απολαύσουν λίγο από η χαμένη αίγλη των φαραωνικών βασιλείων.

Ο ΑΣΠ Κόρινθος θυμήθηκε την ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ – Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ο αγώνας – VIDEO

Previous article

Ξεχειλίζει η οργή για την τραγωδία με τον θάνατο της 8χρονης Όλγας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ