ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Είναι 21 Δεκεμβρίου του 1968 και το Απόλλων 8, το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο στον κόσμο, εκτοξεύεται στο διάστημα

0

Οι Φράνκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ και Γούιλιαμ Άντερς πρόκειται να γράψουν ιστορία. Στις επόμενες ώρες θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας και να φθάσουν στην Σελήνη. Επρόκειτο να δουν την αθέατη πλευρά της Σελήνης, με τα ίδια τους τα μάτια, μέσα από το Απόλλων 8.

Το Απόλλων 8 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Αποτελούσε μέρος του προγράμματος Απόλλων, του τρίτου επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος της NASA. Σκοπός του ήταν η εξερεύνηση της Σελήνης. Αποτελεί την δεύτερη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα και την πρώτη στην Σελήνη.

Η εξαήμερη αποστολή περιείχε μια μέρα κατά την οποία το διαστημόπλοιο θα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Εκείνη την ημέρα τραβήχτηκε και η φωτογραφία του “αιώνα”.

Απόλλων 8 και “Lucky Lindy”

Το βράδυ πριν την απογείωση ο Charles Lindbergh,  πρωτοπόρος της αεροπορίας επισκέφθηκε το πλήρωμα του Απόλλων 8. Το παρατσούκλι του ήταν “Lucky Windy” και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε μόνος του πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Την αποστολή του αυτή την είχε εκπληρώσει 41 χρόνια πριν από την εκτόξευση του Απόλλων 8. Τους ρώτησε μάλιστα πόσο καύσιμο θα χρειαστούν. Όταν εκείνοι του απάντησαν ότι θα καταναλώνονται 20 τόνοι καυσίμου ανά δευτερόλεπτο εκείνος χαμογέλασε. Έπειτα είπε χαριτολογώντας “Αύριο,  στο πρώτο δευτερόλεπτο της πτήσης σας θα κάψετε 10 φορές παραπάνω από όσο χρειάστηκα εγώ μέχρι το Παρίσι.”

Τα πρώτα προβλήματα

Μόλις 18 ώρες μετά την απογείωση, ο Μπόρμαν αρρώστησε και ταλαιπωρούνταν από εμετό και διάρροια. Αν και ένιωσε καλύτερα μετά από κάποιες ώρες ξεκούρασης και ύπνου, οι συνεπιβάτες του που δεν ήταν διατεθειμένοι να ρισκάρουν τίποτα επικοινώνησαν με το πλήρωμα στην γη και εξήγησαν την κατάσταση του. Οι άνθρωποι της NASA συμβούλεψαν τον Μπόρμαν για το πως πρέπει να το διαχειριστεί και ο ίδιος ένιωσε ήδη καλύτερα. Τότε δόθηκε και το Οκ για να συνεχιστεί η σημαντική αποστολή του Απόλλων 8.

Χριστούγεννα στο φεγγάρι

Το να μπει το διαστημόπλοιο στην τροχιά της Σελήνης δεν ήταν μικρή υπόθεση.  Την επιχείρηση αυτή δυσκόλευε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί ενώ δεν υπήρχε επικοινωνία με την γη. Το διαστημόπλοιο εκείνη την στιγμή βρισκόταν στην απόμακρη πλευρά της Σελήνης. Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες, το πλήρωμα κατάφερε να μπει στην τροχιά της Σελήνης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων το πλήρωμα είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες του, μέσω δημόσιας μετάδοσης, η οποία θα πραγματοποιούνταν από το φεγγάρι.  Ένας-ένας με τη σειρά του μοιράστηκαν τις σκέψεις τους μέσα από φράσεις που έχουν χαραχθεί στην ιστορία.

Ο Μπόρμαν χαρακτήρισε το φεγγάρι ως “ένα τεράστιο, μοναχικό και απαγορευτικό είδος ύπαρξης”.Το πλήρωμα επίσης διάβασε ένα κομμάτι της Γένεσις, του πρώτου βιβλίου της Βίβλου.

Το μόνο που έμενε ήταν το ταξίδι της επιστροφής. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα περίμεναν αγχωμένοι το πρωινό των Χριστουγέννων, όταν το πλήρωμα θα έθετε σε λειτουργία τον κινητήρα του διαστημόπλοιου και πάλι. Τότε ο Λόβελ εμφανίστηκε και πάλι στην οθόνη και είπε “Σας ενημερώνω, ότι υπάρχει Άι – Βασίλης “. Αυτό ήταν το σινιάλο ότι το διαστημόπλοιο κατευθυνόταν και πάλι προς την γη. Το πλήρωμα προσγειώθηκε επιτυχώς στις 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιώντας προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Απόλλων 8

Το διαστημόπλοιο Απόλλων 8 βρίσκεται στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Σικάγο

Μετά από αυτήν την επιτυχή αποστολή, στόχος των ανθρώπων της NASA μια επιτυχής προσγείωση στην επιφάνεια του Φεγγαριού!

πηγή: maxmag.gr

Γκιώνης: Γιατί είναι άστοχη η παρέμβαση της Πρωτόπαππα για τις ιαματικές πηγές

Previous article

Ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης των Αγίων Θεοδώρων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.