ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Πώς γιορτάζαν οι Έλληνες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Τουρκοκρατία και την Απελευθέρωση

0
hdr

Ίσως λόγω του γεγονότος ότι το σουβλιστό αρνί ήταν παραδοσιακά από τα πιο δημοφιλή εορταστικά εδέσματα των Ελλήνων, που άντεξε μάλιστα ως τις μέρες μας,  ο τρόπος που γιόρταζαν οι πρόγονοί μας το Πάσχα μάς είναι πολύ πιο γνώριμος απ’ ό,τι άλλες γιορτές, όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Το άρθρο της ιστορικού, Λίζα Μιχελή στις «Νέες Εποχές» του «ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στις 29 Δεκεμβρίου 1991, μάς δίνει δυσεύρετες πληροφορίες.

Χριστουγεννιάτικος έρανος

«Ήταν και ένα συνήθιο εις Αθήνα, οι άρχοντες προεστοί, εις την παραμονήν των Χριστουγέννων και εις την Ανάστασιν του Χριστού, εδιόριζαν δύο νυκοκυραίους και έναν κληρικό και τους έδιναν την άδεια να περιέλθουν τα εσινάφια (σ.σ. συντεχνίες) και όλη την πόλη, να συνάξουν ό,τι προαιρείται ο καθένας. Ομοίως και από τους επιτρόπους των εκκλησιών, να δίνουν κάτι από τα συναγμένα της εκκλησίας.

»Και μ’ αυτά τα συναγμένα αγόραζαν παπούτσια, μανδήλια δια τες γυναίκες, φέσια και λοιπά, και εις ολίγα χρήματα. Και τα εμοίραζαν εις αυτούς τους κατοικούντας δυστυχείς εις τες ενορίες και εις μερικούς ευγενείς ξεπεσμένους…»

Όπως αναφέρει η Μιχελή, πέρα από την αναφορά σε αυτό το τοπικό αυτοδιοικητικό έθιμο, ο Σκουζές δεν δίνει άλλες πληροφορίες.

Για χρόνια αρκετά μεταγενέστερα πάντως, ο Δημήτριος Καμπούρογλου αναφέρει:

«Συνήθης είναι η κατά τας αθηναϊκάς οδούς συνάντησις ταγμάτων του πολυώνυμου πτερωτού, του καλουμένου αλεκτορίς, ινδαλεκτρύων, κούκλος, κούρκος και γάλλος»

«Το κρέας της γαλοπούλας όμως», συμπληρώνει η Λίζα Μιχελή, «που προσφερόνταν έτσι απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση, δεν προοριζόταν μόνο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Απλώς και μόνο, όπως γράφει και πάλι ο Καμπούρογλου, συνηθιζόταν τις Κυριακές, αλλά και σ’ άλλες γιορτές- και πέρα από το Δωδεκαήμερο».

Το Ολυμπιείον, του Μακρυγιάννη και η Ακρόπολη από τον Αρδηττό στα 1835
Πηγή: athensopenmuseum.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΙΝ.GR

Πέντε περιπτώσεις κλοπών εξιχνίασε η Αστυνομία της Νεμέας

Previous article

Γεωργιάδης: Η εστίαση δεν θα έχει ζημία, τα κέντρα διασκέδασης είναι αλήθεια θα υποστούν ζημιά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.