ΚΟΣΜΟΣ

Το ιστορικό ναυάγιο στις ΗΠΑ και ο φυλακισμένος κυνηγός θησαυρού για τα 500 χαμένα χρυσά νομίσματα (vid)

0

Ο Αμερικανός ερευνητής έχει περάσει 6 χρόνια στη φυλακή και δεν πρόκειται να βγει αν δεν αποκαλύψει που είναι ο θησαυρός.

Ένας κυνηγός θησαυρών στις ΗΠΑ έχει περάσει έξι χρόνια στη φυλακή επειδή αρνείται να αποκαλύψει που βρίσκονται 500 χρυσά νομίσματα που βρέθηκαν σε παλαιό ναυάγιο. Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο ταινίας της δεκαετίας του ΄80, ωστόσο πρόκειται για την αληθινή ιστορία του ερευνητή Τόμι Τόμπσον, ο οποίος κρατείται φυλακισμένος επειδή δεν αποκαλύπτει που βρίσκονται τα χρυσά νομίσματα ενός θησαυρού.

Ο Τόμπσον επιμένει ότι δεν γνωρίζει και τον επόμενο μήνα θα παραστεί και πάλι στο δικαστήριο για να διεκδικήσει την ελευθερία του, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια αυτή η ιστορία τον έχει οδηγήσει στην φυλακή.

Αυτή η παράξενη ιστορία ξεκίνησε το 1857 όταν το πλοίο SS Central America, που ονομάστηκε The Ship of Gold βυθίστηκε 200 μίλια από την ακτή της Νότιας Καρολίνας. Από το ναυάγιο 425 άνθρωποι πέθαναν, ενώ 10 τόνοι χρυσού κατέληξαν στο βυθό του ωκεανού. Έτσι τη δεκαετία του ΄80, ο ερευνητής Τόμπσον έπεισε να του χορηγήσουν χρήματα για να ψάξει στο βυθό της θάλασσας για τη λεία.

Ο Τόμπσον μάλιστα, είχε κατασκευάσει ένα υποβρύχιο ρομπότ για τις έρευνές του. Ήταν τόσο εντυπωσιακό που κατάφερε να δελεάσει 161 επιφανείς επιχειρηματίες και εταιρείες να του χορηγήσουν 12,7 εκατομμύρια δολάρια για να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Με τα χρήματα αυτά, δημιούργησε μια ομάδα, που είχε ως στόχο να βρει τον χαμένο θησαυρό. Πολύ πιο γρήγορα από ότι υπολόγιζαν, κατάφεραν να βρουν τα συντρίμμια του πλοίου σε βάθος 8.000 πόδια.

Ο θησαυρός που θεωρείται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στις ΗΠΑ, υπολογίζεται περίπου στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος του πουλήθηκε το 2000 για περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι 161 χρηματοδότες δεν πήραν το ποσοστό που τους αναλογούσε, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μηνύσουν τον Τόμπσον. Ο ερευνητής και η βοηθός του τράπηκαν σε φυγή το 2012 για να γλιτώσουν, αλλά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής τους, αφού δεν εμφανίστηκαν στην ακρόαση μετά τις αγωγές που υποβλήθηκαν εναντίον τους.

Για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2015 παρέμεναν άφαντοι, όταν και συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο με ψεύτικα ονόματα. Ο Τόμπσον ομολόγησε την ενοχή του, ότι δηλαδή δεν είχε εμφανιστεί στην ακρόαση του 2012 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Παρόλο που έχει εκτίσει την ποινή του, ο Τόμπσον παραμένει στη φυλακή διότι αρνείται να αποκαλύψει που βρίσκονται 500 χρυσά νομίσματα που λείπουν.

«Αξιότιμοι κύριοι, δεν ξέρω που βρίσκεται ο χρυσός», είχε πει στην τελευταία του ακρόαση ο Τόμπσον. «Αισθάνομαι ότι δεν έχω τα κλειδιά της ελευθερίας μου», πρόσθεσε. Η επόμενη ακρόαση του Αμερικανού ερευνητή έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου 2022, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή τη φορά θα αφεθεί ελεύθερος.

πηγή: gazzeta

Οι εικόνες του 2021 που θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη της Ελλάδας

Previous article

Στα 10.678.632 άτομα ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ