ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας: Πάνω από 200 οι μαρτυρίες σεξουαλικής κακοποίησης

0

Περισσότερες από 200 μαρτυρίες σεξουαλικής κακοποίησης έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα #MeNow_MeToo του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα η Πρωτοβουλία κατά της σεξουαλικής βίας στην Ελλάδα και η Υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος S.O.F.I.A. project Σοφία Μπεκατώρου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που περιλαμβάνει τη δημιουργία πλατφόρμας στην οποία τα θύματα έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν, διατηρώντας την ανωνυμία τους, τη βία που έχουν υποστεί, τον κακοποιητή τους αλλά και το πλαίσιο όπου υπέστησαν την κακοποίηση (οικογένεια, σχολείο, εργασία κ.α.).

Κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την πλατφόρμα του #MeNow_MeToo χωρισμένα κατά ηλικιακές ομάδες, φύλο και πλαίσιο. Το 96,7% των αναφορών προέρχονται από γυναίκες και το 45% πρόκειται για άσκηση βίας σε ανήλικους έως 14 ετών. Ήδη στην πλατφόρμα υπάρχουν 208 μαρτυρίες και το 70% αυτών αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση. Μία από τις 208 μαρτυρίες είναι και αυτή του αθλητή.

Το 70,7% αφορά σε σεξουαλική κακοποίηση, 34,7% με σωματική επαφή (με ανήλικο ή σεξ. πράξεις χωρίς συναίνεση, 18%, βιασμός, 16% σεξουαλική επίθεση, 2% μέσω εικόνας], το 18% αφορά σε σεξουαλική παρενόχληση, το 5,3 σε άλλες μορφές συντροφικής βίας πλην σεξουαλικής και 6% άλλες μορφές.

Το 22% των μαρτυριών αφορά σε περιστατικά που έχουν συμβεί μέσα στην οικογένεια, το 20% σε εκπαιδευτικά πλαίσια, το 15% σε περιπτώσεις συντροφικής βίας, το 14% σχετίζεται με χώρους διασκέδασης, το 9% σε εργασιακά πλαίσια, το 7% σε χώρους υγείας, στο 6% τα περιστατικά έχουν συμβεί στη γειτονιά, ένα 3% χώρους άθλησης, και 4% σε περιπτώσεις κάλυψης αναγκών (π.χ. αγορά προϊόντων και/ή λήψη υπηρεσιών είτε κατ’ οίκον είτε σε επαγγελματικό χώρο.

Δράστης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού έως 14 ετών είναι κοντινός συγγενής (ξάδελφος, πατέρας, θείος, αδελφός) για 1:4 παιδιά το 25,4% ή άτομο σε θέση ευθύνης (εκπαιδευτικός, ιατρός, προπονητής, ομαδάρχης) για 1:5 παιδιά (19,5%).

Στις έφηβες 14+-18, σχεδόν 3:10 το 27,5% αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση από άτομο σε θέση ευθύνης ενώ σχεδόν 4:10 (36,4%) από άτομο με το οποίο βγήκαν ραντεβού ή που το θεωρούσαν σύντροφό τους (ενδεχόμενη αποπλάνηση). Παρόμοιο είναι το ποσοστό στις ενήλικες γυναίκες, όπου 1:3 (32,8%) αναφέρει κακοποίηση από σύντροφο (ραντεβού-ερωτική/σεξουαλική σχέση).

πηγή: tvxs

Σάρα Κέιν: Μια γνήσια εκπρόσωπος του «In-yer-face theatre»

Previous article

Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου του 1843 πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.