ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 12 Μαΐου η απόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Φιλανδία

0

Στις 12 Μαΐου θα αποφασίσει η Φινλανδία να καταθέσει αίτηση προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όπως αναφέρει η φινλανδική εφημερίδα «Iltalehti» επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Η απόφαση για τη συμμετοχή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα ληφθεί σε δύο βήματα, με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, να ανακοινώνει πρώτα, τη σύμφωνη γνώμη του για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ θα ακολουθήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εγκρίνοντας την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε δήλωσε στη σουηδική δημόσια τηλεόραση πως η Φινλανδία είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα υποβάλει αίτημα για να γίνει κράτος-μέλος του NATO.

«Γνωρίζουμε κατά το μάλλον ή ήσσον ότι (η Φινλανδία) θα υποβάλει αίτημα για να γίνει κράτος μέλος του NATO. Κι αυτό αλλάζει όλη την ισορροπία (…). Αν γίνει κράτος μέλος κάποια από τις (σκανδιναβικές) χώρες, ξέρουμε ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν», δήλωσε η κυρία Λίντε στο SVT.

Ερωτηθείσα εάν αναμένει πως η Φινλανδία θα γίνει μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, η κυρία Λίντε απάντησε «νομίζω πως μπορείτε να το πείτε αυτό με σιγουριά».

Τέλος, ο Φινλανδός ΥΠΕΞ δήλωσε την Παρασκευή πως ελπίζει Ελσίνκι και Στοκχόλμη να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις ταυτόχρονα.

Πρωταθλητής Ελλάδας στο ομαδικό παίδων ο Ποσειδώνας Λουτρακίου

Previous article

Μια έκθεση για τις θάλασσες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας ταξιδεύει στη Μελβούρνη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.