ΚΟΣΜΟΣ

Περήφανη… ήττα της ΕΕ – Παίρνει πίσω μέρος των κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες, φόβοι για επισιτιστική κρίση

0

Κάνει πίσω η Ευρώπη…

Σε περήφανη… αναδίπλωση έχει υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Μόσχας, καθώς σχεδιάζει την αποδέσμευση ορισμένων κεφαλαίων κορυφαίων ρωσικών τραπεζών που ενδέχεται να απαιτηθούν για την άμβλυνση των σημείων συμφόρησης στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων.
Υπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση θα τροποποιήσει τις κυρώσεις της στη Μόσχα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Reuters.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω κριτικής από αφρικανούς ηγέτες για τον αρνητικό αντίκτυπο των κυρώσεων στο εμπόριο, οι οποίες μπορεί να έχουν επιδεινώσει τις ελλείψεις που προκλήθηκαν κυρίως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ, στις 20 Ιουλίου 2022, η ΕΕ θα μπορεί να ξεπαγώσει τους αποκλεισμένους οικονομικούς πόρους που ανήκουν σε κορυφαίες ρωσικές τράπεζες, τις VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank και Bank Rossiya.

Εξαίρεση η Sberbank

Ξεχωριστά, υπό τις νέες κυρώσεις που θα εγκριθούν στις 20 Ιουλίου, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα υπόκειται επίσης σε δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, με εξαίρεση τους πόρους που απαιτούνται για το εμπόριο τροφίμων, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.
Στο προσχέδιο του εγγράφου αναφέρεται ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν «αφού καθοριστεί ότι τέτοια κεφάλαια ή οικονομικοί πόροι είναι απαραίτητοι για την αγορά, την εισαγωγή ή τη μεταφορά γεωργικών εφοδίων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων».
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κυρώσεις, η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων από ρωσικά λιμάνια, τα οποία οι έμποροι είχαν σταματήσει να εξυπηρετούν μετά τις κυρώσεις της ΕΕ παρά τα μέτρα που απαλλάσσουν ρητά τις εξαγωγές τροφίμων, δήλωσε αξιωματούχος.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί ότι οι κυρώσεις της επηρέασαν το εμπόριο τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλους, επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας.

Μετά το φυσικό αέριο… η Ευρώπη δεν θα έχει ούτε σιτάρι


Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Ουκρανίας θα φυτέψουν έως και κατά τα δύο τρίτα λιγότερο σιτάρι αυτό το έτος, εάν η κύρια οδός εξαγωγών της χώρας εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη, παρατείνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, προέβλεψε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Ο Mykola Solskyi είπε ότι οι αγρότες αντιμετώπιζαν οικονομική κρίση εάν δεν αρθεί ο ρωσικός αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας.
Πολλοί δεν θα έχουν τα μετρητά για να πληρώσουν για σπόρους, λίπασμα, ζιζανιοκτόνα και καύσιμα για το χειμερινό σιτάρι και θα καλλιεργούσαν αντ’ αυτού κραμβόσπορο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή δημητριακών ή ψωμιού, αλλά έχει υψηλότερη τιμή και χαμηλότερη απόδοση.
Ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία έχει πλήξει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων και αφήνοντας κάποιες φτωχότερες χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν το σιτάρι.
Ο Solskyi είπε στους Financial Times ότι ένας παρατεταμένος αποκλεισμός θα στερήσει από τους αγρότες τις ταμειακές ροές, οδηγώντας σε περαιτέρω μεγάλες μειώσεις στις εξαγωγές.
«Οι αγρότες θα μειώσουν τη χειμερινή σπορά, το σιτάρι και το κριθάρι από 30% σε 60%», είπε.

Πηγή: https://www.bankingnews.gr/

Ιράν: «Άκυρο» από τον Χαμενεΐ στον Ερντογάν για νέα επέμβαση στη Συρία

Previous article

Παίρνει διαστάσεις η φωτιά στα Μέγαρα, απειλούνται σπίτια -Εκκενώθηκε προληπτικά η Ζάχουλη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ