ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρατόπεδο Κορίνθου: 10 χρόνια από τότε που έγινε στρατόπεδο συγκέντρωσης

0

Τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου 2012 μεγάλη κινητικότητα παρουσιάστηκε στο στρατόπεδο της Κορίνθου, στην οδό Εξαμιλίων. Οι άνθρωποι που γύριζαν από την διασκέδαση ή πήγαιναν στην δουλειά τους -κάποιοι απορημένοι και κάποιοι τρομαγμένοι, καθώς τους κλωθογύριζε ο φόβος ενός πραξικοπήματος- προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί συγκεντρωνόταν αστυνομική δύναμη και τι ήθελαν οι κλούβες των ΜΑΤ, από τις οποίες αποβιβάστηκαν οι αστυνομικοί, που παρατάχτηκαν μπροστά στην είσοδο.

Καθώς η πόλη ξυπνούσε σιγά σιγά το νέο (το οποίο κυκλοφορούσε ως φήμη ) άρχισε να διαδίδεται με ταχύτητα: “φέρνουν στο στρατόπεδο μετανάστες“. Σε ελάχιστα λεπτά η Κόρινθος μετατράπηκε σε καζάνι που έβραζε και σε χρόνο ρεκόρ εκατοντάδες πολίτες έφτασαν έξω από την πύλη του στρατοπέδου, για να διαμαρτυρηθούν ή απλώς να μάθουν τι γίνεται.

Από κοντά έφτασαν και ο τότε δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά πάνω απ όλα ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και μια …διμοιρία μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Όσα ακολούθησαν όταν τα λεωφορεία με τους μετανάστες έφτασαν θα μείνουν αλησμόνητα: Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν την πύλη του στρατοπέδου, με επικεφαλής τον Στάθη Μπούκουρα, εμποδίζοντας τις κλούβες της αστυνομίας, ενώ έγιναν συμπλοκές, χρήση χημικών και δεκάδες προσαγωγές πολιτών.

Η αστυνομία, ωστόσο, πρόλαβε να περάσει μέσα στο στρατόπεδο περίπου 200-250 μετανάστες, ενώ απ’ έξω παρέμεναν μέσα σε κλούβες άλλα 100 άτομα.  

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «κήρυξη πολέμου» την «αιφνίδια και ερήμην του δήμου» μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών στις εγκαταστάσεις του 6ου Συντάγματος Πεζικού, ενώ διέκοψε την υδροδότηση και την αποκομιδή απορριμμάτων στο στρατόπεδο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην Αστυνομία και τους Χρυσαυγίτες με τα μαύρα μπλουζάκια και τα ρόπαλα ήταν μόνιμο φαινόμενο. Το ίδιο και οι συγκρούσεις μεταξύ μελών του ακροδεξιού κόμματος και κοινωνικών ομάδων που αντιδρούσαν στην κράτηση των μεταναστών εκεί, ύστερα από καλέσματα τόσο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και της ελεύθερης πλατείας «Περιβολάκια», όσο και της δημοτικής αρχής, που πραγματοποίησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Εκτός από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συνεδρίασε εκτάκτως για τον ίδιο λόγο και ο εμπορικός σύλλογος της Κορίνθου για τον οποίο «είναι πολύ κακό για την πόλη, δίπλα στα λύκεια, δίπλα στο αθλητικό κέντρο, μέσα στην πόλη να έχουμε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών».

Το ενδιαφέρον είναι ότι εκείνο τον Αύγουστο υπήρχαν μέσα ακόμη αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν περίπου έξι μήνες αργότερα και το στρατόπεδο μετατράπηκε οριστικά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Όταν τα πράγματα ηρέμησαν η κυβέρνηση άρχισε να αυξάνει τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων και σύντομα αυτό ξεπέρασε τις 2.000 ανθρώπους οι οποίοι παρέμεναν εκεί έγκλειστοι χωρίς δικαίωμα εξόδου, ως φυλακισμένοι, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπως έχουν μαρτυρήσει οι ίδιοι με φωτογραφίες που στέλνουν συχνά στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτές οι συνθηκες οδήγησαν έναν 24χρονο πρόσφυγα κουρδικής καταγωγής να δώσει τέλος στη ζωή του στις 27 Μαρτίου, μετά την απόφαση για παράταση της κράτησής του. Ο πρόσφυγας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στις τουαλέτες του κέντρου όπου ήταν επί 16 μήνες κρατούμενος και, σύμφωνα με πληροφορίες της κουρδόφωνης ιστοσελίδας Pishti-News, ανέμενε να πάρει απόφαση για την απελευθέρωσή του. Μετά την αυτοχειρία του κρατουμένου ακολούθησαν επεισόδια στο κέντρο κράτησης, με πρόσφυγες να διαμαρτύρονται βάζοντας φωτιά σε διάφορα σημεία.

Δέκα χρόνια μετά το στρατόπεδο παραμένει ένα κολαστήριο ίνα πληρωθεί η ρήση του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη, όταν ήταν ακόμα βουλευτής του ΛΑΟΣ: “πρέπει να τους κάνουμε την ζωή κόλαση, πρέπει να έχουν νεκρούς”.

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τον περασμένο Μάιο το korinthia.net.gr αποκάλυψε ένα έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μέσα από το οποίο μάθαμε μια σειρά απο πράγματα.

Στο μεσοδιάστημα (4 Σεπτεμβρίου 2016) υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την μίσθωση του Στρατοπέδου της Κορίνθου, για δέκα χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 (αναδρομικά) μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2022. Στην σύμβαση προβλέπεται ότι αν η ΕΛΑΣ ήθελε παράταση της σύμβασης έπρεπε να καταθέσει το σχετικό αίτημα τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασης, δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Πράγματι, στις 18 Φεβρουαρίου 2022, με το υπ. αριθμ. 6634/1-123034 έγγραφό του το τμήμα «Διαχείρισης Εγκαταστάσεων Κράτησης και Επιστροφών», του «Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων» της ΕΛΑΣ ζητά από το «Ταμείο Εθνικής Άμυνας» (ΤΕΘΑ) να παραταθεί για πέντε και πλέον χρόνια (μέχρι 31-12-2027) η σύμβαση.

Τελικά, η ανανέωση που ζητήθηκε από την Αστυνομία να γίνει παράταση της σύμβασης παραχώρησης για την κλειστή και ανοιχτή δομή δεν έγινε στα 5 χρόνια που ζητούσε η ΕΛΑΣ, αλλά στα δύο χρόνια (31 Αυγούστου 2024). Σε αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή ελπίζει ότι θα έχει καταφέρει να γίνει και η παραχώρηση και η πολεοδόμηση και η απομάκρυνση των δύο αυτών δομών και η μεταφορά τους αλλού.

  • Τα Προ.Κε.Κ.Α. αποτελούν κλειστού τύπου δομές, ήτοι δεν επιτρέπεται η έξοδος των αλλοδαπών, η διαμονή τους είναι επιτηρούμενη επί 24 ώρες και περιμετρικά λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
  • Στις δομές αυτές κρατούνται υπήκοοι τρίτων χωρών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και τελούν υπό επιστροφή στο πλαίσιο της οδηγίας 2008/115/ΕΚ.
  • Το γεγονός ότι η μεταναστευτική κρίση συνεχίζεται επι σειρά ετών δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην λειτουργία των Προ.Κε.Κ.Α. καθώς καλούνται να διαχειριστούν (κρατήσουν), πέραν από την τρέχουσα μεταναστευτική πίεση το σύνολο των υποθέσεων αλλοδαπών από προηγούμενα έτη, για τους οποίους τελεσφόρησε αρνητικά το αίτημα ασύλου τους, ή οποιοδήποτε άλλο ένδικο μέσο, ή τυχόν λοιπών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί μέχρι πρότινος καθιστώντας ανέφικτη την επιστροφή τους. Και το ερώτημα είναι: τι γίνεται με τους πρόσφυγες/μετανάστες που δεν πήραν άσυλο, αλλά υπάρχει άρνηση επιστροφής από την χώρα προέλευσής τους; Θα μείνουν εκεί για πάντα;
  • Ο χώρος που έχει παραχωρηθεί από την σύμβαση και αποτελεί το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (Προ.Κε.Κ.Α.) έχει έκταση 76.545 τ.μ. από τα οποία τα 11,320 τ.μ. είναι κτιριακές υποδομές. Το μηνιαίο μίσθωμα είναι 16.980 ευρώ, δηλαδή για την δεκαετία 2012-2022 το ΤΕΘΑ έχει αποκομίσει 2,037,000 ευρώ περίπου.
  • Το Προ.Κε.Κ.Α. της Κορίνθου είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα (και το μοναδικό στην Πελοπόννησο) στην Ελλάδα και οποιαδήποτε παύση λειτουργίας του θα μείωνε σημαντικά τις δυνατότητες διοικητικής κράτησης.
  • Έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικοί πόροι προκειμένου τα κτίρια να είναι κατάλληλα για κράτηση παράνομων μεταναστών. Επιπλέον έχει συνταχθεί μελέτη για την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών με προϋπολογισμό 5,5 εκατ (και για τα δύο Προ.Κε.Κ.Α. σε Κόρινθο και Δράμα).
  • Στην Κορινθία έχουν προσληφθεί 100 Συνοριακοί Φύλακες Ορισμένου Χρόνου (ΣΦΟΧ) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την φύλαξη του Προ.Κε.Κ.Α. και φυσικά, το ερώτημα τίθεται αναπόδραστα: τί θα γίνει με τους 100 συνοριοφύλακες που προσλήφθηκαν για αυτό τον σκοπό; Η λήξη της σύμβασης τούς καθιστά μη αναγκαίους, άρα θα πρέπει να απολυθούν.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ: Ισχυρή καταιγίδα στην Κορινθία το μεσημέρι

Previous article

Αυτές είναι οι νέες τιμές ρεύματος για τον Σεπτέμβριο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.