ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα η κυβέρνηση αποφασίζει για την ταφή του Κωνσταντίνου -Το επικρατέστερο σενάριο

0

Τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και αφορούν από την απόφαση για το αν η κηδεία θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους έως την εκπροσώπηση της στην κηδεία και την άφιξη στην Αθήνα μελών από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης καλείται να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το τελετουργικό της κηδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Επικρατείας και έγκριτος συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την επιδείνωση της υγείας του τέως βασιλιά την περασμένη Πέμπτη, όταν επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου οι γιοί του Παύλος και Νικόλαος και συναντήθηκαν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Η οικογένεια του εκλιπόντος είχε εικόνα από τους γιατρούς ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη και η επίσκεψη στον υπουργό Επικρατείας αφορούσε αρχικά την ενημέρωση για την κατάσταση και ουσιαστικά να συζητηθούν τα διαδικαστικά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμία της οικογένειας ήταν να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και να κηδευθεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Αρνητική η κυβέρνηση στο αίτημα για λαϊκό προσκύνημα
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκρίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης που φέρεται να είναι αρνητική στο αίτημα αυτό. Το αίτημα διατυπώνεται στη βάση ότι ο έκπτωτος βασιλιάς είχε διατελέσει αρχηγός του κράτους έως το 1974, ωστόσο, με το δημοψήφισμα  έχασε το αξίωμα και τους τίτλους που το συνόδευαν και η Ελλάδα εισήλθε στην μακροβιότερη περίοδο κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους η κυρίαρχη άποψη εντός της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό που ανέφεραν χθες, είναι πως στόχος είναι να μην αναμειχθεί στο θέμα με τρόπο που θα ελάμβανε «διαστάσεις που δεν χρειάζονται». Ένας από τους λόγους είναι πως ο Κωνσταντίνος δεν είχε την ελληνική υπηκοότητα, ενώ υπάρχουν φωνές που λένε πως μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους θα προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα, με δεδομένο πως το πολιτειακό έχει επιλυθεί με τρόπο ξεκάθαρο από το 1974 και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βασιλιάδες, πρίγκηπες και βασιλικές οικογένειες. Είναι πιθανό να εξεταστεί να αποδοθούν στον νεκρό τιμές κατώτερης βαθμίδας.

Υπενθυμίζεται πως ο εκλιπών έκπτωτος μονάρχης, από το 1983 διέθετε διαβατήριο Δανίας ως King Constantine. Το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου».

Το επικρατέστερο σενάριο για την κηδεία
Σχετικά με το που θα γίνει η κηδεία, είναι ένα θέμα που δεν το αποφασίζει η κυβέρνηση και αφορά την συνεννόηση της οικογένειας με την Εκκλησία και έτσι αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο λαϊκού προσκυνήματος, παρότι γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται, τουλάχιστον ως προς τα μέτρα ασφαλείας, την συνδρομή της αστυνομίας και η εικόνα που υπάρχει είναι πως δεν θα ήθελαν από κυβερνητικής πλευράς να είναι κάτι που θα διαρκέσει για δύο ή τρεις μέρες. Αυτό που φαίνεται να επικρατεί τελικά είναι η σορός να μεταφερθεί στην Μητρόπολη λίγες ώρες πριν την κηδεία και εκεί όποιος επιθυμεί να προσκυνήσει. Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους, όπου έχει ταφεί η μητέρα του Φρειδερίκη, ο πατέρας του Παύλος και βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.

Ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Στην Αθήνα αναμένεται να φτάσουν για την κηδεία του τέως βασιλιά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Ο βασιλιάς Κάρολος, παρότι διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον εκλιπόντα, δεν θα έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος. 

Η τελευταία κηδεία του 1981
Η τελευταία «βασιλική» κηδεία είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου του 1981 όταν η Φρειδερίκη κηδεύτηκε δίπλα στον σύζυγό της Παύλο, έξι μέρες μετά το θάνατό της από καρδιακή προσβολή στη Μαδρίτη. Τότε, είχε προκληθεί πολιτική διένεξη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου. Και τότε είχε συγκληθεί κυβερνητική επιτροπή, η οποία αποφάσισε να πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στο Τατόι τόσο η νεκρώσιμη ακολουθία όσο και η ταφή, ενώ μετά την τέλεση της κηδείας ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έπρεπε να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.

Ο Νίκος Ταγαράς θα μιλήσει για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Σικυωνίων  στην βιβλιοθήκη την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Previous article

Αντίδραση της ΕΛΜΕ στο έγγραφο της Ασφάλειας Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.