ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όμηρος των ρομά η Κόρινθος – Που θα πάει η …βαλίτσα; Απούσα ή ωσεί παρούσα η αστυνομία

0

Το περιστατικό που συνέβη την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην Κόρινθο, με τα επεισόδια ανάμεσα στις “συμμορίες” των ρομά, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, τον πεζόδρομο, στην καρδιά της χριστουγεννιάτικης αγοράς και περιόδου είναι ενδεικτικό της ιδιότυπης κατάστασης ομηρίας που βιώνει η Κόρινθος εδώ και αρκετούς μήνες.

Μιας ομηρίας από μια κοινωνική ομάδα, που ανεξέλεγκτα πλέον και σε καθημερινή βάση έχει αλλάξει εντελώς την φυσιογνωμία της Κορίνθου, άλλες φορές με την συμπεριφορά των μελών της και άλλες φορές με την συμμετοχή τους στην εμπορική της δραστηριότητα, έχοντας αποκτήσει επαγγελματικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα σε αυτήν.

Δεν πάει πολύς καιρός που μια παρέα πέντε ανήλικων ρομά σύλησαν τους τάφους στο κοιμητήριο των Εξαμιλίων. Τον περασμένο Απρίλιο, συγγενείς ανθρώπων που έχουν φύγει από την ζωή βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα όταν βρήκαν τους τάφους σπασμένους, τις φωτογραφίες των ανθρώπων τους σκισμένες και τσαλαπατημένες, τα μάρμαρα των τάφων ανασηκωμενα -ένα θέαμα αποτρόπαιο.

Στις αρχές του καλοκαιριού σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης έγινε μεγάλη συμπλοκή σε καφέ που διατηρούν ρομά. Κατά την διάρκεια της συμπλοκής έφευγαν τραπέζια καρέκλες και λίγη ώρα μετά, κάμποσα κορμιά κείτονταν στον πεζόδρομο σε άθλια κατάσταση.

Σε διάφορα σημεία της πόλης ανήλικοι ρομά παρενοχλούν περαστικούς και καταστηματάρχες, άλλες φορές κάνοντας φασαρία, άλλες επαιτώντας και άλλες απαιτώντας χρήματα για να μην κάνουν ζημιά. Επιχειρηματίας που μίλησε στο Korinthia.net.gr μας κατήγγειλε πως ανήλικοι ρομά μπαίνουν σχεδόν κάθε μέρα στο κατάστημά του, την ώρα που έχει πελάτες και κάνουν φασαρία, ή δοκιμάζουν εμπορεύματα της επιχείρησης, απαιτώντας χρήματα για να φύγουν. Ειδοποιεί την αστυνομία η οποία, όμως, εμφανίζεται με καθυστέρηση, όταν πια η ζημιά έχει γίνει…

Και φυσικά δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις της δημοτικής ενότητας Εξαμιλίων, όπου οι κάτοικοι έχουν μάθει πια να ζουν με τον φόβο των ρομά, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Και δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία να ανοίξουμε το θέμα στα ευρύτερα διοικητικά όρια του νομού, για να μιλήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο Κιάτο (όπου ομάδες ρομά έστηναν μικρούς καταυλισμούς στην είσοδο της πόλης), ή στο Ζευγολατιό, όπου ένα ολόκληρο σχολείο έχει μετατραπεί σε γκέτο…

Γενική είναι, πάντως, η παραδοχή πως η παρουσία της αστυνομίας δεν είναι αυτή που πρέπει. Οι κορίνθιοι, παρά το γεγονός πως η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη και σε προσωπικό και σε υποδομές δεν νιώθουν ασφαλείς, καθώς οι αστυνομικοί αποφεύγουν την εμπλοκή τους ή εμφανίζονται πολύ αργά.

Η διαχείριση της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας καθίσταται δυσχερής και απο τον φόβο της πολιτικής ορθότητας, που δεν επιτρέπει να τις αποδοθούν οι ευθύνες που έχει στην αύξηση της παραβατικότητας -για την οποία προφανώς δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη, αλλά έχει σαφώς μερίδιο.

Την ίδια ώρα υπάρχουν ρομά, οι οποίοι βλέπουν την ζωή τους διαφορετικά, θέλουν να ξεφύγουν από τα κοινωνικά τους δεσμά, ονειρεύονται να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς, γιατί “πληρώνουν” την ευρύτερη καχυποψία για την κοινωνική τους ομάδα και την ταμπέλα που τους συνοδεύει. Περιστατικά ανθρώπων ρομά, οι οποίοι έχουν οικογένειες, θέλουν μια άλλη ζωή, και γι αυτό αναζητούν δουλειά και σπίτι, αλλά δεν βρίσκουν γιατί… είναι ρομά είναι σε γνώση μας…

Σε κάθε περίπτωση η Κόρινθος και η Κορινθία βρίσκονται πια σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία λίγο θέλει για να καταστεί μη διαχειρίσιμη. Τοπική αυτοδιοίκηση (περιφέρεια και δημοτικές αρχές), φορεις (Επιμελητήριο και Εμπορικός Συλλογος) και πολιτεία (βουλευτές και αστυνομία) οφείλουν να κάτσουν γύρω απο ένα τραπέζι και να βρουν λύση για αυτό το σοβαρό πρόβλημα πριν να είναι πολύ αργά…

Με άρωμα …Κορινθίας και ρεκόρ ψήφων το νέο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου

Previous article

Αυτοί είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι στην Κόρινθο – ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – Γενικός Γραμματέας έκπληξη!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.