ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλο και τούτο! Σε ποιες περιοχές θα απαγορεύσουν τις κηδείες τα Σαββατοκύριακα

0

Συζητήσεις σχετικά με την τέλεση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες έχουν αρχίσει να γίνονται, μετά από αίτημα από το Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας στο Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Σε σχετική επιστολή επισημαίνει ότι «σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα ληξιαρχεία δεν λειτουργούν τις παραπάνω μέρες και οι ληξίαρχοι δεν μεταβαίνουν στην υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες να μην εκδίδονται άδειες ταφής και οι ταφές να πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου, ενώ η ληξιαρχική πράξη θανάτου δηλώνεται στην υπηρεσία την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα».

Παράλληλα το σωματείο αναφέρει πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ορίζει ότι οι επαγγελματίες λειτουργοί κηδειών δεν μπορούν να δηλώσουν το προσωπικό το οποίο απασχολούν πέραν του εξαημέρου της εβδομάδας, διαφορετικά προβλέπονται κυρώσεις.

Εξάλλου σημειώνει ότι οι λειτουργοί κηδειών θα έπρεπε να λαμβάνουν παραστατικά κατά την ανόρυξη που γίνεται στις ταφές, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, στο 80% των περιφερειακών και μικρότερων σε πληθυσμό δήμων της ΠΕΔΚΜ, γίνεται από μη επαγγελματίες και τα χρήματα «δίνονται μαύρα στους εμπλεκόμενους».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από την ΠΕΔ-ΚΜ να εξετάσει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπηρεσία είτε οι ίδιοι οι δήμοι στους οποίους ανήκουν τα κοιμητήρια, είτε η υπηρεσία να παραχωρηθεί σε ανάδοχο, ώστε να δίδεται νόμιμο παραστατικό αμοιβής για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τα αιτήματα αυτά παρουσίασε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρόεδρος του Σωματείου Νέστορας Νικολόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Πάσχα και την Πρωτομαγιά έγιναν πάρα πολλές ταφές χωρίς να έχουν δηλωθεί στα ληξιαρχεία.

Σήκωσε το γάντι ο Αννίβας: “ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια…”

Previous article

Απίθανο video: Πως έλυσαν οι Ελβετοί το μποτιλιάρισμα σε δρόμους που εκτελούνται έργα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.