ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Ο κορωνοϊός «διώχνει» τους εργάτες από τα χωράφια, απειλώντας την Ευρώπη με ελλείψεις

0

Η πανδημία κορωνοϊού έχει προκαλέσει πρωτοφανή προβλήματα στους καλλιεργητές, που προειδοποιούν για πιθανές ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη.    Ενώ πολλές σοδειές είναι έτοιμες και «περιμένουν» στα χωράφια τους, οι αγρότες δυσκολεύονται να βρουν εργατικά χέρια για να μαζέψουν τα προϊόντα τους και να τροφοδοτήσουν τις αγορές. «Από την Χουέλβα της Ισπανίας μέχρι το Αμβούργο και από το Νιουκάσλτ έως την Νάπολη, οι Ευρωπαίοι αγρότες αγωνίζονται να βρουν ανθρώπους ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά ωριμάζουν», γράφει το Bloomberg στο εκτενές αφιέρωμά του.   

Συνήθως οι καλλιεργητές βασίζονται σε εποχικούς εργάτες από την ανατολική Ευρώπη ή την βόρεια Αφρική, αλλά οι φόβοι για τον κορωνοϊό αποθαρρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το να βγουν από τα σπίτια τους και οι αυστηροί μεθοριακοί έλεγχοι σε σύνορα που παλιότερα δεν φυλάσσονταν, «εμποδίζουν πολλούς από εκείνους που είναι πρόθυμοι να κάνουν το ταξίδι».   Φράουλες και σπαράγγια ήδη αφήνονται να σαπίσουν στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην νότια Γαλλία. Βορειότερα, παραγωγοί λαχανικών (μαρούλια, ντομάτες, κρεμμύδια και φασόλια), «τρέμουν» για την ανοιξιάτικη και την θερινή σεζόν.  

Τα προβλήματα αυτά προκαλούν ανησυχία σε ανθρώπους του κλάδου ότι οι καταναλωτές πόλεων μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ελλείψεις τέτοιων προϊόντων. Ο φόβος είναι πως ακόμα και οι σοδειές που μαζεύονται δεν θα φτάσουν στους καταναλωτές, επειδή οι λαϊκές αγορές είναι κλειστές σε αρκετές περιπτώσεις, σε μια περίοδο που και οι μεταφορές έχουν περιοριστεί από τα έκτακτα μέτρα.  

«Σύντομα οι πόλεις μπορεί να αρχίσουν να έχουν ελλείψεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά», λέει ο Σεμπαστιάν Χερόντ, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Coordination Rural, στην Ντορντόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. «Ακόμα και όσοι καταφέρνουμε να τα μαζέψουμε, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην πώλησή τους».  

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα  

Στην Γαλλία εκτιμούν πως περίπου 200.000 εργάτες δεν θα εμφανιστούν για δουλειά στα χωράφια φέτος. Η ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti περιμένει ελλείψεις 100.000 ξένων εργατών γης. Στην Γερμανία, κάθε χρόνο τέτοια εποχή εργάζονταν περίπου 30.000 αλλοδαποί στις φάρμες της χώρας και μέχρι τον Μάιο αυξάνονταν στους 80.000 αλλά φέτος μόνο ένα κλάσμα αυτών εμφανίστηκε στα χωράφια, σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας Τζούλια Κλόεκνερ. «Η αγορά εργασίας κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφής δέχεται τεράστια πίεση», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους.   

Με τα περισσότερα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα κλειστά, οι κυβερνήσεις ελπίζουν εργαζόμενοι από αυτούς τους κλάδους ή ακόμα και φοιτητές να γεμίσουν αυτά τα κενά. Στις 24 Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντιντιέρ Γκιγιόμ, ζητούσε από οποιονδήποτε είχε μείνει χωρίς δουλειά να δώσει το παρών «ώστε να μπορούμε όλοι να φάμε».   Οι αρχές της Γερμανίας δημιούργησαν μία ιστοσελίδα με κενές θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Παρόμοια πρωτοβουλία πήρε και η Αυστρία όπου ήδη 7.000 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από την στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα. Ωστόσο οι αρμόδιοι λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον οι τριπλάσιοι για να λειτουργήσει σωστά η αλυσίδα παραγωγής.

«Καλώ πρώτα από όλους τους νέους ανθρώπους που αυτή την περίοδο δεν εργάζονται και δεν έχουν παιδιά ή παππούδες για να φροντίσουν», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της χώρας, Κριστίν Άσμπαχερ, στο μήνυμά της στην ιστοσελίδα της κυβερνήσεως. «Χρειαζόμαστε κάθε χέρι που μπορεί να βοηθήσει».   Ωστόσο οι περισσότεροι υπάλληλοι γραφείου και σερβιτόροι που έμειναν χωρίς δουλειά, ζουν μόνιμα σε πόλεις, μακριά από τις φάρμες όπου χρειάζονται εργατικά χέρια. Άλλωστε η πρόσληψη λιγότερο έμπειρων για την συγκομιδή, σε συνδυασμό με τους πολύ περιοριστικούς κανόνες εν μέσω πανδημίας, είναι πιθανό να εκτοξεύσει το κόστος και να καθυστερήσει την παραγωγή, παρατηρεί ο επικεφαλής του συνδέσμου British Growers, Τζακ Γουάρντ.

«Μέσα σε έξι εβδομάδες, περάσαμε από την κατάσταση όπου κανένας δεν συζητούσε για την προέλευση της τροφής, στην ξαφνική επιθυμία όλων να το συζητήσουν», παρατηρεί, ενώ το πρόβλημα παραμένει για την ώρα φαινομενικά δυσεπίλυτο.   

ΗΠΑ-Covid-19: Για 100.000-200.000 νεκρούς και για εκατομμύρια κρούσματα κάνει λόγο σύμβουλος του Τραμπ

Previous article

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ : ΑΛΟΓΑ Edgar Degas ( 1834-1917 Παρίσι)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.