ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Σαρωτική ανεργία στις ΗΠΑ – 6,6 εκατ. αιτήσεις για επίδομα σε μία εβδομάδα

0

Σοκάρει ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τις δουλειές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του κορονοϊού. 6,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας μέσα σε μία εβδομάδα, αριθμός διπλάσιος από τον αριθμό ρεκόρ των 3,3 εκατομμυρίων που υπέβαλλαν ανάλογο αίτημα πριν από μία μόλις εβδομάδα. Πρόκειται για ένα ιστορικό ρεκόρ, αν σκεφτεί κανείς ότι στην διάρκεια της κρίσης της μεγάλης ύφεσης (1929) έμειναν άνεργοι 12 εκατομμύρια Αμερικανοί, και ήδη σήμερα η κρίση του κορονοϊού έχει στοιχίσει 10 εκατ. θέσεις εργασίας.

Οι εταιρείες κλείνουν μαζικά: εστιατόρια και ξενοδοχεία, γυμναστήρια και ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά δεν είναι η μόνη αιτία για τις χαμένες θέσεις εργασίας. Παράλληλα με τα λουκέτα αυξάνονται και οι απολύσεις στις μεταφορές, στις αποθήκες και στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η κρίση επεκτείνεται σε δεύτερο χρόνο και σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές μεσούσης της πανδημίας.   

Τις περασμένες δύο εβδομάδες, περισσότεροι άνθρωποι υπέβαλλαν αίτηση για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ, από τους πρώτους έξι μήνες της μεγάλης ύφεσης του 2010, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά με ανέργους πασχίζουν να πληρώσουν νοίκια, ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, παραμένοντας ταυτόχρονα «ασφαλείς στο σπίτι». Καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαιτούν από χθες την καταβολή του ενοικίου, αρκετοί ενοικιαστές σε όλη την χώρα οργανώνονται και διαμαρτύρονται για την κατάσταση.   

Μέσα στον Μάρτιο, συνολικά 10,4 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, έως τις 28 Μαρτίου. Αρκετοί οικονομολόγοι όμως παρατηρούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί απολύθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα την αίτηση, ενώ άλλοι δεν έχουν καν δικαίωμα σε τέτοια επιδόματα.     

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, αλλά ειδικοί εκτιμούν πως έχει εκτιναχθεί κατά 10% από τον Φεβρουάριο, που κινείτο στα επίπεδα του 3,5%. Το προηγούμενο υψηλό ήταν τον Οκτώβριο του 2010, στον απόηχο της μεγάλης ύφεσης.   

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο», λέει ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Μινεσότα, Άαρον Σογιούρνερ. «Η κλίμακα των απωλειών θέσεων εργασίας τις περασμένες δύο εβδομάδες, συγκρίνεται μόνο με τα δύο χρόνια της μεγάλης ύφεσης». Αρκετοί απολυθέντες ή άνεργοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν αίτηση επειδή όλες οι γραμμές των υπηρεσιών είναι κατειλημμένες.  

Το Κογκρέσο ενέκρινε κονδύλια ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και την υποστήριξη των πιο αδύναμων στρωμάτων αλλά εκφράζονται φόβοι πως τις επόμενες εβδομάδες ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί θα δουν την πόρτα της εξόδου από εταιρείες που προσπαθούν μεν να τους κρατήσουν, αλλά έχουν πια μειώσει τις εργάσιμες ώρες στο ελάχιστο.

Πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»: Θετικά στον κορωνοϊό πάνω από 120 άτομα

Previous article

Έκθεση-τρόμος από τον ΟΟΣΑ – Μείωση έως και 35% του ΑΕΠ στην Ελλάδα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.