ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

ΗΠΑ: Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο βουλευτής Τζον Λιούις, πρωτοπόρος του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων

0

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 80 ετών ο βουλευτής Τζον Λιούις, πρωτοπόρος του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Ο Τζον Λιούις, επί σειράν ετών βουλευτής των Δημοκρατικών, είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1940 και αναδείχθηκε σε ένα από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960. Ιδρυτικό μέλος της Student Nonviolent Coordinating Committee, έγινε πρόεδρος της το 1963 και βοήθησε στη διοργάνωση της Πορείας στην Ουάσιγκτον, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ εκφώνησε την ιστορική ομιλία του του «Έχω ένα όνειρο».

Το 1965 ο Λιούις υπέστη κάταγμα στο κρανίο από μέλη της εθνοφρουράς της Αλαμπάμα στη διάρκεια πορείας για τα δικαιώματα ψήφου. Εξελέγη βουλευτής το 1987, πόστο που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας σε προχωρημένο στάδιο. «Σχεδόν όλη μου τη ζωή έδινα μάχες – για την ελευθερία, την ισότητα, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», είχε πει τότε. «Αλλά ουδέποτε βρέθηκε σε μια τέτοια μάχη σαν κι αυτή που δίνω τώρα».

Το 2011 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε τιμήσει τον Τζον Λιούις με το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για τους αγώνες του για τα πολιτικά δικαιώματα
Το 2011 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε τιμήσει τον Τζον Λιούις με το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για τους αγώνες του για τα πολιτικά δικαιώματα

Η Μπέρνις Κινγκ, κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έπλεξε το εγκώμιο του εκλιπόντος βουλευτή «που έδωσε τον καλό αγώνα», ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον είπε ότι ο Λιούις «έδωσε ό,τι είχε για να τηρήσει επιτέλους η Αμερική την υπόσχεσή της για ισότητα και ισονομία για όλους» και «έγινε η συνείδηση του έθνους».

Δύο μεταχειρισμένα βαν, με οικολογικά μηνύματα, απόκτησε ο δήμος Βέλου Βόχας

Previous article

Υποχρεωτική και πάλι η μάσκα στα super market

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.