ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

H Σαουδική Αραβία εξάγει τις πρώτες ποσότητες μπλε αμμωνίας, προετοιμαζόμενη για έναν κόσμο «χωρίς πετρέλαιο»

0

Οι πρώτες ποσότητες μπλε αμμωνίας έχουν φύγει από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό την Ιαπωνία, όπου θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς εκπομπές άνθρακα.

H Saudi Aramco παρήγαγε το καύσιμο μετατρέποντας υδρογονάνθρακες σε υδρογόνο και στη συνέχεια σε αμμωνία και “συλλαμβάνοντας” το υποπροϊόν του διοξειδίου του άνθρακα. Η Ιαπωνία θα λάβει σε πρώτη φράση 40 τόνους μπλε αμμωνίας. Είναι οι πρώτες εξαγωγές παγκοσμίως. 

Η καύση της αμμωνίας σε σταθμούς θερμικής ενέργειας σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς μπορεί να γίνει χωρίς την εκπομπή αερίων άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι το καύσιμα «έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει σε ένα οικονομικά προσιτό, αξιόπιστο και χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενεργειακό μέλλον» όπως επισημαίνει ο σαουδαραβικός κολοσσός. 

Η Ιαπωνία στοχεύει να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην χρήση υδρογόνου. Η χώρα έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2013. Η μπλε αμμωνία είναι πρώτη ύλη για το μπλε υδρογόνο, μία εκδοχή παραγωγής του καυσίμου στην οποία συλλαμβάνονται και αποθηκεύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το υδρογόνο που δεν παράγει εκπομπές ρύπων είναι γνωστό ως «πράσινο υδρογόνο». 

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη πετρελαίου παγκοσμίως, έχει εδώ και καιρό επισημάνει ότι προετοιμάζεται για έναν κόσμο «χωρίς πετρέλαιο».

Πηγή: Bloomberg 

8eCUgvCwsa

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω Ιανού, κηρύχτηκαν Γαλατάκι και Λουτρά Ωραίας Ελένης

Previous article

Ό,τι κι αν γίνει με τον εργολάβο, τα Περιβολάκια θα παραδοθούν στην ώρα τους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.