ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Σε καραντίνα έξι ημερών η Νότια Αυστραλία – Συναγερμός για «πολύ μεταδοτικό» στέλεχος του κορονοϊού

0

Ανεστάλησαν οι πτήσεις προς Αδελαΐδα – Απαγορεύεται delivery φαγητού, γάμοι και κηδείες

Σε lockdown έξι ημερών μπαίνει από τα μεσάνυχτα η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας μετά το νέο ξέσπασμα κορονοϊού στην πρωτεύουσά της την Αδελαΐδα, που μετρά τώρα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ οι αρχές προειδοποιούν ότι το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε είναι «πολύ μεταδοτικό».

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, οι παμπ και τα εργοστάσια, με εξαίρεση τις μονάδες παραγωγής τροφίμων και ιατρικών προϊόντων, θα κλείσουν και οι κάτοικοι όλης της πολιτείας θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους. Μόνον ένα μέλος ανά νοικοκυριό θα επιτρέπεται να βγαίνει από το σπίτι σε ημερήσια βάση κι αυτό για συγκεκριμένους λόγους.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σε αυτήν την καραντίνα θα απαγορεύεται και η διανομή φαγητού σε πακέτο και θα κλείσει και η βιομηχανία οικοδομών, στην οποία είχε επιτραπεί να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων lockdown στην Αυστραλία. Κλειστές θα μείνουν επίσης οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.about:blank

Το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στην Νότια Αυστραλία συνδέθηκε με έναν Αυστραλό που έφτασε στην πρωτεύουσα της πολιτείας, την Αδελαΐδα, από τη Βρετανία στις 2 Νοεμβρίου και τέθηκε υποχρεωτικά σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της πόλης. Εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό μετά την επαφή τους με μολυσμένη επιφάνεια.

Η εξαήμερη καραντίνα επιβλήθηκε τώρα μετά την καταγραφή δύο νέων κρουσμάτων το 24ωρο που πέρασε, τα οποία συνδέονται με την εστία αυτή του νέου κορονοϊού στο ξενοδοχείο της Αδελαϊδας, στο οποίο διαμένουν την περίοδο της καραντίνας τους άνθρωποι που φτάνουν από το εξωτερικό. Μετά τα δύο νέα αυτά κρούσματα που διαγνώσθηκαν, η Αδελαΐδα μετρά μέχρι στιγμής 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Η Νότια Αυστραλία δεν είχε καταγράψει κρούσμα εγχώριας μετάδοσης από τις 31 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τώρα μετρά συνολικά μόνον 551 κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Αυτό το εξαήμερο θα απαγορεύονται επίσης οι γάμοι και οι κηδείες και η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους στην πολιτεία, η οποία δεν είχε καταγράψει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από τον Απρίλιο. Επίσης απαγορεύεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

«Ακολουθούμε τον σκληρό δρόμο και το κάνουμε νωρίς. Ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Στίβεν Μάρσαλ.

Η υπεύθυνη των υπηρεσιών υγείας Νίκολα Σπέριερ σημείωσε ότι το στέλεχος αυτό του νέου κορονοϊού έχει «πάρα πολύ μικρή περίοδο επώασης και περιορισμένα συμπτώματα», κάτι το οποίο σημαίνει ότι όταν κάποιος εκτίθεται σε αυτό χρειάζεται μόλις 24 ώρες ή λιγότερες για να μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Η ίδια υπογράμμισε ότι τα «ακραία» αυτά μέτρα αναμένεται να επιτρέψουν στην πολιτεία αυτή του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων να ιχνηλατήσει τις επαφές και να σταματήσει τις αλυσίδες μετάδοσης.

«Δεν μπορώ να πάρω την απόφαση αυτή σε δύο ή τρεις εβδομάδες, ούτε σε δύο ή τρεις ημέρες, διότι τότε θα είναι πολύ αργά» σημείωσε.

Τη Δευτέρα, όταν είχαν καταγραφεί 17 κρούσματα, χιλιάδες άνθρωποι που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή, έλαβαν εντολή να τεθούν σε απομόνωση.

Επίσης ανεστάλησαν οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό την Αδελαΐδα.

Οι αρχές φοβούνται μια διασπορά του νέου κορονοϊού από τη νέα αυτή εστία σε πρόσωπα που κινδυνεύουν, καθώς ένας φύλακας σε φυλακή και υπάλληλοι μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων βρίσκονται μεταξύ των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν.

Η Σπέριερ σημείωσε ότι ελπίζει η Νότια Αυστραλία να αποφύγει ένα μεγάλο lockdown όπως αυτό που έζησε η Μελβούρνη.

Στους κατοίκους της δεύτερης αυτής μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας επιβλήθηκαν το καλοκαίρι δραστικοί περιορισμοί, έπειτα από μια έξαρση της επιδημίας της COVID-19 λόγω αμελειών σε ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους αυτοί που έφταναν από το εξωτερικό.

Η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της πολιτείας της Βικτόρια, επίσης στη νότια Αυστραλία, είχε χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έχει διαγνώσει ούτε ένα κρούσμα εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Η Αυστραλία έχει στο σύνολό της καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να αναχαιτίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού, έχοντας καταγράψει συνολικά λίγο περισσότερα από 27.700 κρούσματα νέου κορονοϊού και 907 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στη χώρα.

(φωτογραφία αρχείου)

8eCUgvCwsa

Δεκάδες ροζ φλαμίνγκο «χαλαρώνουν» σε λίμνη του Καζακστάν (βίντεο)

Previous article

Νοσηλεύεται με κορωνοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -Στον «Ευαγγελισμό»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.