ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Η Βρετανία στην απομόνωση, όλοι κλεινουν τα σύνορα για να αποφύγουν το νέο στέλεχος κορονοϊού

0

ΝΤΟΥΒΕΡ, Αγγλία – Οι χώρες σε όλο τον κόσμο γύρισαν την πλάτη τους στην Βρετανία την Δευτέρα λόγω φόβων για ένα νέο εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος του ιού, προκαλώντας ταξιδιωτικό χάος και αυξάνοντας την προοπτική έλλειψης τροφίμων, λίγες μέρες πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ινδία, το Πακιστάν, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Ρωσία, η Ιορδανία και το Χονγκ Κονγκ ανέστειλαν τα ταξίδια για Βρετανούς, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι μια μεταλλαγμένη παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε στη χώρα. Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ομάν έκλεισαν εντελώς τα σύνορά τους.

Αρκετά άλλα έθνη απαγόρευσαν τα ταξίδια από τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και ο Καναδάς – παρόλο που οι ειδικοί ανέφεραν ότι το στέλεχος μπορεί να κυκλοφορεί ήδη σε χώρες με λιγότερο προηγμένες μεθόδους ανίχνευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της σε αφίξεις ατόμων και φορτηγών από τη Βρετανία, κλείνοντας μια από τις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Τα φορτηγά «στοιβάχτηκαν» για μίλια στον αυτοκινητόδρομο που οδηγούσε στο λιμάνι του Ντόβερ, την κύρια εμπορική πύλη της Βρετανίας με την ήπειρο και χιλιάδες οδηγοί, της ηπειρωτικής Ευρώπης, εγκλωβίστηκαν.

«Οι πιθανότητές μου να πάω σπίτι για τα Χριστούγεννα μειώνονται. Είναι ηλίθιο και είμαι νευριασμένος και δυσαρεστημένος», δήλωσε ο Stanislaw Olbrich, ένας 55χρονος Πολωνός οδηγός που κολλήσε 40 χλμ. βόρεια του Ντόβερ.

Η ανακάλυψη του νέου στελέχους, λίγους μήνες πριν τα εμβόλια αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμα, έσπειρε νέο πανικό σε μια πανδημία που σκότωσε περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περισσότερους από 67.000 στη Βρετανία.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την είσοδο της παραλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από το COVID-19 με σχεδόν 318.000 θανάτους.

«Ήρθε η ώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει ταχεία δράση, διότι σήμερα αυτή η μετάλλαξη παίρνει ένα αεροπλάνο και προσγειώνεται στο JFK, και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα άτομο», είπε.

Η British Airways συμφώνησε να επιτρέψει μόνο στους επιβάτες που έχουν αρνητική δοκιμή για κορονϊό να πετούν στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης, είπε.

Ο βοηθός υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Μπρετ Γκιροίρ δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα για απαγόρευση ταξιδιού.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν μέσω βίντεο για να συντονίσουν την αντίδραση τους στο νέο στέλεχος. Η ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσει εμβολιασμούς. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν θα προστατεύουν από αυτήν την μετάλλαξη, αλλά εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να προσδιορίσουν εάν οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν το πόσο καλά οι ενβολιασμοί προστατεύουν από τη μόλυνση.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Πάτρικ Βαλάνς, δήλωσε ότι είναι πιθανό να γίνουν αυστηρότεροι περιορισμοί στη δημόσια ζωή της Βρετανίας.

“Θα πω ότι τα στοιχεία για αυτόν τον ιό είναι ότι εξαπλώνεται εύκολα, είναι πιο μεταδοτικός, πρέπει απολύτως να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εφαρμόσει το σωστό επίπεδο περιορισμών”, δήλωσε ο Vallance σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από τον Johnson.

«Και πιστεύω ότι είναι πιθανό ότι τα μέτρα πρέπει να αυξηθούν σε ορισμένα σημεία σε εύθετο χρόνο και όχι να μειωθούν».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Παρά την κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από τα βρετανικά λιμάνια,  επιτρέπεται σε οχήματα να διέλθουν απο την Γαλλία στην Βρετανία, ωστόσο η αλυσίδα εφοδιασμού κινδεύει να βγεί εκτός ρυθμού.

«Κανένας οδηγός δεν θέλει να παραδώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να δει την προσφορά φορτίων να «στεγνώνει», δήλωσε η εθνική ομοσπονδία FNTR της Γαλλίας.

Οι βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ Sainsbury’s και «Tesco» δήλωσαν ότι οι ελλείψεις θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες, εάν δεν αποκατασταθούν οι μεταφορικοί δεσμοί άμεσα γρήγορα. «Εάν δεν αλλάξει τίποτα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κενά τις επόμενες μέρες σε κάποια βασικά λαχανικά και εσπεριδοειδή – όλα αυτά εισάγονται από την ήπειρο αυτή την εποχή» , δήλωσε ο Sainsbury’s.

Ο παγκόσμιος συναγερμός αντικατοπτρίστηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν,  British Airways IAG και easyJet μειώθηκαν περίπου 7%, ενώ η Air France KLM έχασε περίπου 3%.

Τον ίδιο πόνο ένιωσε και η Wall Street, με απώλειες σε όλους τους τομείς. Ο δείκτης αεροπορικών εταιρειών S&P 1500 υποχώρησε 3%, ενώ οι κορυφαίοι φορείς κρουαζιέρας μειώθηκαν περίπου 4%.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε 2,5% έναντι του δολαρίου, ενώ η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε χαμηλό ρεκόρ.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ

Ο Τζόνσον ακύρωσε χριστουγεννιάτικα σχέδια για εκατομμύρια Βρετανούς το Σάββατο λόγω του πιο μολυσματικού στελέχους κορανΟϊού, αν και είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο θανατηφόρος ή ότι προκάλεσε μια πιο σοβαρή ασθένεια.

Η νέα μετάλλαξη και οι περιορισμοί στη Βρετανία επιδεινώνουν το χάος καθώς η χώρα ετοιμάζεται να «χωρίσει» τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανώς χωρίς εμπορική συμφωνία, στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία Brexit συνεχίστηκαν, αλλά ο Τζόνσον είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και η θέση τους παραμένει σταθερή.

Η νέα μετάλλαξη, για την οποία οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι 40% -70% πιο μεταδοτικη, γίνεται γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος σε περιοχές της νότιας Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Οι ειδικοί που παρακολουθουν την εκέλιξη είπαν ότι υπήρχουν κάποια πρώιμα αλλά μη επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί τόσο εύκολα μεταξύ των παιδιών όσο και των ενηλίκων, σε αντίθεση με προηγούμενα κυρίαρχα στελέχη.

Εντοπίστηκαν επίσης περιστατικά του νέου στελέχους σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες.

Η Αυστραλία είπε ότι δύο άτομα που ταξίδεψαν από τη Βρετανία στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας έφεραν τον μεταλλαγμένο ιό. Απέκλεισε δεκάδες πτήσεις εσωτερικού, ενώ η Νέα Νότια Ουαλία επέβαλλε καραντίνα σε πάνω από 250.000 άτομα.

«Νομίζω ότι θα βρούμε τις επόμενες μέρες ότι θα βρεθεί σε πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Marc Van Ranst, ιολόγος από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Rega στο Βέλγιο.

(Πηγή: – Gerhard Mey, Ben Makori, www.reuters.com)

Οικογενειακή τραγωδία στον Βόλο: Μητέρα και κόρη πέθαναν από κορονοϊό μέσα σε λίγες ώρες

Previous article

Άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr – Οι 8 πιο συχνές ερωτήσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.