ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Πήραν και τη Γερουσία, υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών όλο το Κογκρέσο

0

Μια πολύ σημαντική νίκη σημείωσε σήμερα το Δημοκρατικό κόμμα, εν μέσω μάλιστα των πρωτοφανών γεγονότων που διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, με την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. 

Συγκεκριμένα, μετά τον Ράφαελ Ουόρνοκ που κέρδισε την πρώτη έδρα, και ο Τζον Οσοφ κέρδισε τη δεύτερη από τις συνολικά δύο έδρες, στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια, δίνοντας έτσι τον έλεγχο της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι έχουν συνολικά όλο τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας Edison Research.

Σημειώνεται ότι ο Όσοφ είναι ένας 33χρονος επιχειρηματίας (επικεφαλής μιας μικρής εταιρεία)  χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική.

Τι σημαίνει ο έλεγχος της Γερουσίας για τον Τζο Μπάιντεν:

● Στον τομέα της Οικονομίας: το μέγεθος και το εύρος των μέτρων για την ανάκαμψη θα διαμορφωθούν από το ποιος ελέγχει το σώμα του Κογκρέσου. Μια νίκη των Δημοκρατικών μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερα πακέτα ενίσχυσης, που χρειάζεται η οικονομία και οι πολίτες για να βγουν από την κρίση της πανδημίας. Αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των φόρων των επιχειρήσεων, κότι που απεχθάνονται οι επενδυτές. 

● Στη διακυβέρνηση της χώρας: Η δυνατότητα που θα έχει ο Τζο Μπάιντεν να σχηματίσει την κυβέρνηση του και να διορίσει ανθρώπους της επιλογής του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Γερουσία, που θα πρέπει να εγκρίνει τις υποψηφιότητες αυτές. Η αναμονή των αποτελεσμάτων στη Τζόρτζια είναι ένας λόγος πιθανόν που ο Μπάιντεν δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την επιλογή του για το υπουργείο Δικαιοσύνης

● Μια Δημοκρατική πλειοψηφία στη Γερουσία σημαίνει επίσης λιγότερο επιθετική επίβλεψη από τα δυο σώματα του Κογκρέσου στην διακυβέρνηση Μπάιντεν και πιθανώς λιγότερες επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικανούς στις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές υποθέσεις του γιου Μπάιντεν, που είχε κάνει σημαία του ο Ντόναλντ Τραμπ προεκλογικά.  

8eCUgvCwsa

…κι από Γενάρη, καλοκαίρι

Previous article

“Ημερίδα λήξης του έργου e-Sisifos: Ψηφιακό χρονολόγιο της Κορινθιακής Λαογραφίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.