ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Αλλάζει στρατηγική ο Μπάιντεν απένταντι στη Ρωσία- «Επιθετική» χαρακτηρίζει τη στάση του το Κρεμλίνο

0

Η πολιτική της θητείας Τραμπ απέναντι στην Ρωσία χαρακτηρίσθηκε από τον ολοφάνερο θαυμασμό του αμερικανού προέδρου για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Η θητεία του Τζο Μπάιντεν αφήνει οριστικά πίσω αυτήν την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και ξεκινά σε ριζικά διαφορετικούς τόνους.

«Είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν, με τρόπο πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό μου, ότι ο καιρός οι ΗΠΑ υποχωρούσαν μπροστά στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας … έχει παρέλθει», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την πρώτη του ομιλία με θέμα της εξωτερική πολιτική που εκφώνησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλησε να τονίσει την αντίθεση σε σχέση με την στάση του προκατόχου για να αμβλύνει τις αναμνήσεις από την ανάρμοστη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου που εξόργισε την αμερικανική πολιτική τάξη, ακόμη και πολλούς Ρεπουμπλικανούς.

Η Ουάσινγκτον υπό τον Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την επέκταση της συνθήκης New Start για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων, της «τελευταίας συνθήκης ανάμεσα στις δύο χώρες» και στο όνομα της «πυρηνικής σταθερότητας», αλλά ο αμερικανός πρόεδρος δεν μάσησε τα λόγια του απέναντι στο Κρεμλίνο.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι στο ραντεβού απέναντι στην προώθηση του αυταρχισμού», είπε ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος «στην πρόθεση της Ρωσίας να αποδυναμώσει την δημοκρατίας μας».

Αναφερόμενος στην ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, στις κυβερνοεπιθέσεις και στους δηλητηριασμούς των πολιτών της, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά προχώρησε σε σειρά προειδοποιήσεων.

«Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε την Ρωσία να πληρώσει υψηλό τίμημα και να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας», είπε.

«Και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί απέναντι στην Ρωσία αν συνεργασθούμε σε σύμπραξη με τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Συνάντηση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα.

Το Κρεμλίνο επέκρινε την «επιθετική» ρητορική Μπάιντεν

Το Κρεμλίνο επέκρινε σήμερα «τις πολύ επιθετικές και μη εποικοδομητικές» δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε μια έντονη ομιλία του ζήτησε την απελευθέρωση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

«Προς λύπη μας αυτή η ρητορική είναι πολύ επιθετική και μη εποικοδομητική», δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει «μια βάση για συνεργασία, παρά τον μεγάλο όγκο των διαφωνιών και τις διαφορές σε ζητήματα- κλειδί».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσε ότι υιοθέτησε έναν πολύ πιο σκληρό τόνο σε σχέση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ στη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βάντίμιρ Πούτιν .

Μάλιστα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι τόνισε στον Πούτιν πως «ο καιρός κατά τον οποίο οι ΗΠΑ υποχωρούσαν απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας (…) έχει παρέλθει», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα αντισταθεί «στην πρόθεση της Ρωσίας να αποδυναμώνει τη δημοκρατία μας».

Ο Μπάιντεν δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Μόσχας, όμως προχώρησε σε προειδοποιήσεις αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ναβάλνι.

8eCUgvCwsa

ΠΟΥ: «Καταστροφική» η πανδημία για τους καρκινοπαθείς στην Ευρώπη

Previous article

Διαδικτυακές απειλές: Η Ελλάδα στην 5η θέση παγκοσμίως

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.