ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Uber : Απόφαση-σταθμός στη Βρετανία δίνει εργασιακά δικαιώματα στους οδηγούς

0

Οι «αυτοαπασχολούμενοι» οδηγοί της Uber στη Βρετανία δικαιούνται εργασιακά δικαιώματα όπως ελάχιστο μισθό και άδεια μετ’ αποδοχών, έκρινε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η απόφαση δεν αποκλείεται να έχει συνέπειες για εκατομμύρια εργαζομένους του λεγόμενου gig economy (οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης ή οικονομία της αρπαχτής σε ελεύθερη απόδοση).

Έπειτα από προσφυγή δύο οδηγών, εργατικό δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε το 2016 ότι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας διαμοιρασμού διαδρομών δικαιούνται παροχές όπως άδειες και διαλείμματα για ξεκούραση.

Όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, οι οδηγοί της Uber στη Βρετανία θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι και δικαιούνται τα ελάχιστα δικαιώματα.

Η αμερικανική Uber κατέθεσε έφεση κατά της αρχικής απόφασης και έφερε την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε «ομόφωνα» την προσφυγή, όπως δήλωσε ο δικαστής Τζορτζ Λέγκατ.

«Η νομοθεσία αποσκοπεί στην παροχή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας σε ευάλωτους εργαζομένους που δεν έχουν λόγο στον καθορισμό της αμοιβής τους και τις εργασιακές συνθήκες» εξήγησε.

Η Uber απασχολεί σήμερα περίπου 60.000 οδηγούς στη Βρετανία, από τους οποίους οι 45.000 εργάζονται στην περιοχή του Λονδίνου, μιας από τις σημαντικότερες αγορές για την εταιρεία.

8eCUgvCwsa

Στο “κόκκινο” μπαίνει από αύριο η Κόρινθος και η Νεμέα

Previous article

Κατεψυγμένο μαμούθ της Σιβηρίας έδωσε το αρχαιότερο δείγμα DNA

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.