ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Σέλφι και καρτποστάλ από τον Άρη

0

Σε ένα διάλλειμα από τις εργασίες που πραγματοποιεί στον Άρη ο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής της NASA τράβηξε σέλφι αλλά και εντυπωσιακές πανοραμικές φωτογραφίες του Κόκκινού Πλανήτη.

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στην Άρη και αφού πέρασε ένα χρονικό διάστημα δοκιμών των οργάνων του ξεκίνησε την αποστολή του που είναι κυρίως γεωλογικές αλλά και ατμοσφαιρικές μελέτες. Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον κρατήρα Jezero στον οποίο κάποτε έρεε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Το ρόβερ έχει αρχίσει τις μελέτες χτυπώντας με το λέιζερ που διαθέτει πετρώματα και στην συνέχεια με τις κάμερες, τα φασματοσκόπια και τα υπόλοιπα όργανα του μελετά το εσωτερικό των πετρωμάτων αναζητώντας τα ίχνη της ζωής.

Παράλληλα τα στοιχεία που συλλέγει φωτίζουν την γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Άρη. Φυσικά το ρόβερ καταγράφει συνεχώς εικόνες από τα σημεία στα οποία κινείται. Έχει στείλει περίπου 16 χιλιάδες εικόνες μέχρι στιγμής οι οποίες μελετώνται από τους επιστήμονες για την ανακάλυψη επιπλέον δεδομένων για τον Άρη αλλά και τον εντοπισμό κάποιων σημείων ή αντικειμένων που μπορεί να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να στείλουν εκεί το ρομπότ για να κάνει κάποια έρευνα.

Οι τελευταίες εικόνες που έστειλε το ρόβερ είναι μια σέλφι αλλά και μια σειρά από πανοραμικές εικόνες της περιοχής στην οποία κάνει έρευνες αυτή την περίοδο, ένα ύψωμα που έχει λάβει την ονομασία Mont Mercou από το ομώνυμο όρος στην Γαλλία. Οι πανοραμικές εικόνες δημιουργούν ένα τρισδιάστατο περιβάλλον που επιτρέπει την καλύτερη μελέτη της γεωμετρίας των γεωλογικών δομών αλλά και τα στρώματα ιζημάτων.

(naftemporiki.gr)

Ενδυναμώνει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ η Ελλάδα – Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός

Previous article

Η γυναικεία ομορφιά στα δημοτικά μας τραγούδια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.