ΚΟΣΜΟΣ

Η Nasa επιλέγει το SpaceX του Elon Musk για να κατασκευάσει διαστημόπλοιο που θα επιστρέφει ανθρώπους στη Σελήνη

0

Η εταιρεία Musk είναι αυτή τη στιγμή η μόνη επιχείρηση με δυνατότητα εκτόξευσης αστροναυτών από το έδαφος των ΗΠΑ

Η Nasa επέλεξε το SpaceX για να κατασκευάσει το διαστημικό σκάφος επόμενης γενιάς που θα επιστρέψει τους ανθρώπους στο φεγγάρι, ενισχύοντας περαιτέρω τo φιλόδοξο σχέδιο του Elon Musk, για την αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Η νέα «επένδυση»

Το συμβόλαιο ύψους 2,9 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του σεληνιακού μεταφορέα που θα ηγηθεί του προγράμματος Artemis, το φιλόδοξο έργο της Nasa να επιστρέψει στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά την τελική αποστολή του Apollo το 1972, ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

«Η σεληνιακή αποστολή του Artemis είναι το βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας που στοχεύει στη μετακίνηση από το φεγγάρι προς τον Άρη», δήλωσε ο Steve Jurczyk, ενεργός διαχειριστής της Nasa.

«Σήμερα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αυτή είναι μια απίστευτη στιγμή να συμμετέχει κανείς στην ανθρώπινη εξερεύνηση για όλη την ανθρωπότητα.»

Η εταιρεία Musk είναι αυτή τη στιγμή η μόνη επιχείρηση με δυνατότητα εκτόξευσης αστροναυτών από το έδαφος των ΗΠΑ. Αλλά η απόφαση της Nasa να πάει με έναν μοναδικό εργολάβο για το ανθρώπινο σύστημα προσγείωσης (HLS) σήκωσε υποψίες.

Παραδοσιακά, ο οργανισμός προτιμούσε να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και να προστατεύσει από τις αποτυχίες διατηρώντας τουλάχιστον δύο εργολάβους στη μισθοδοσία.

Μελλοντικά ταξίδια

«Συγχαρητήρια στο SpaceX, αλλά ειλικρινά είμαι σοκαρισμένος που η Nasa πηγαίνει με έναν μόνο πάροχο εδώ», δήλωσε ο Casey Dreier, ανώτερος σύμβουλος διαστημικής πολιτικής.

«Φυσικά, το SpaceX ενεργεί πάντα σα να είναι σε έναν διαρκή ανταγωνισμό με τον εαυτό του…»

Η Nasa είπε ότι το πρόγραμμα Artemis θα στείλει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό, άνθρωπο στο φεγγάρι. Η διοίκηση Τραμπ έδωσε εντολή στον οργανισμό να επιτύχει τον στόχο έως το 2024, αλλά το χρονοδιάγραμμα έπεσε λόγω περικοπών του προϋπολογισμού

Το αίτημα του Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ζητά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Nasa, αύξηση 6,3% από το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Artemis.

Μετά την απόσυρση του διαστημικού στόλου το 2011, οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να εκτοξεύσουν ανθρώπους στο διάστημα για εννέα χρόνια.

Τώρα, το SpaceX συνεχίζει να προχωρά με το ανθρώπινο πρόγραμμα διαστημικών πτήσεων. Από τον Μάιο του 2020 έχει στείλει 2 πληρώματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μια τρίτη αποστολή, το Πλήρωμα 2, πρόκειται να ξεκινήσει στις 22 Απριλίου.

(in.gr)

Περού : 10ετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον πρώην πρόεδρο γιατί εμβολιάστηκε εκτός σειράς

Previous article

Για δημοτικά έργα 17+10 εκατ. ευρώ μίλησαν Πέτσας και Νανόπουλος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ