ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Αίγυπτος: «Κατέκλυσαν» το ΣτΕ οι πρώτες γυναίκες δικαστές

0

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελετή ορκωμοσίας περίπου 100 γυναικών ως Συμβούλων Επικρατείας, στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Αιγύπτου.    

Οι 98 δικαστές ορκίστηκαν ενώπιον του προέδρου του αιγυπτιακού ΣτΕ, Μοχάμεντ Χοσάμ ελ-Ντιν, σε μια εορταστική εκδήλωση στο Κάιρο.

Η ορκωμοσία ήρθε μήνες αφότου ο Πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ενέκρινε την είσοδο γυναικών δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη Δημόσια Εισαγγελία, τα δύο δικαστικά όργανα που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενα.

Ο Χοσαμ ελ-Ντιν καλωσόρισε τις νέες δικαστίνες, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Χαρούμενες που τα όνειρα των προηγούμενων γενιών γυναικών επιτέλους έγιναν πραγματικότητα, δήλωσαν κάποιες από αυτές.

AP Photo/Tarek Wajeh

«Αυτή είναι μια αξέχαστη μέρα. Είναι ένα όνειρο και για εμάς και για τις προηγούμενες γενιές», τόνισε η Ράντουα Χέλμι, μία από τους νεοδιορισθείσες δικαστίνες. «Το να είσαι γυναίκα σε ένα από τα ανώτερα δικαστικά όργανα στην Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο ήταν ένα όνειρο».

Η απόφαση του αλ Σίσι τον Μάρτιο επικροτήθηκε από πολλές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών. Το Εθνικό Συμβούλιο της Αιγύπτου για τις Γυναίκες είπε τότε ότι η κίνηση αντιπροσώπευε μια πολιτική βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των γυναικών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Αιγύπτου που ιδρύθηκε το 1946, είναι σαν το ελληνικό ΣτΕ, ένα ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που χειρίζεται κυρίως διοικητικές διαφορές, πειθαρχικές υποθέσεις και προσφυγές. Επίσης, εξετάζει σχέδια νόμων, αποφάσεων και συμβάσεων στα οποία η κυβέρνηση ή ένα κυβερνητικό όργανο είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο είχε απορρίψει επανειλημμένα υποψήφιες γυναίκες, με πολλές εξ αυτών να αμφισβητούν τις αποφάσεις του τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι υφίστανται διακρίσεις.

(efsyn.gr)

Ο Κοιμώμενος Λέων

Previous article

Δύο μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης των Βετεράνων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.