ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Μια μικρή εταιρεία που έχει κατοχυρώσει το Meta ζητεί 20 εκατ. από τον Ζούκερμπεργκ

0

Υπάρχουν πάντως παραθυράκια που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ηλεκτρονικός γίγαντας.

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ η επιλογή του ονόματος «Μέτα» για την εταιρεία του, καθώς φαίνεται ότι τη λέξη αυτή έχει ήδη κατοχυρώσει ως εμπορική ονομασία μια εταιρία υπολογιστών στην Αριζόνα.

Η εταιρία Meta PCs, που πωλεί υπολογιστές και προγράμματα πληροφορικής αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν παγκοσμίως… άγνωστη μέχρι πριν μερικές ημέρες, ώσπου η εταιρεία που έχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp ανακοίνωσε τη μετονομασία της σε «Μέτα».

Ευτυχώς για τη μικρή εταιρεία στην αμερικανική Δύση, είχε προλάβει να κατοχυρώσει την εμπορική της ονομασία από τον Αύγουστο, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή της. Και τώρα της δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία εξαργύρωσης.

Ο Ζακ Σατ, εκ των ιδρυτών της Meta PCs, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι η εταιρεία εντάχθηκε στο εμπορικό μητρώο τον Νοέμβριο του 2020, και δεν είχε την παραμικρή ιδέα ή ενημέρωση ότι η Facebook Inc. είχε σκοπό να αλλάξει το όνομά της, έως την περασμένη Πέμπτη.

Τώρα, μαζί με τον συνιδρυτή της εταιρείας Τζο Ντάργκερ, δηλώνουν στην αμερικανική ιστοσελίδα διασημοτήτων ΤΜΖ ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν την ονομασία που έχουν κατοχυρώσει για ποσό μικρότερο των 20 εκατ. δολαρίων εάν ο κ. Ζούκερμπεργκ επιχειρήσει να την κατοχυρώσει.

Το καλύτερο πάντως ήταν το… τρολάρισμα από την Meta PCs στον κ. Ζούκερμπεργκ, καθώς σε ανάρτησή της ανέφερε ότι για να αντανακλά την ταυτότητά της και το έργο της (χρησιμοποιώντας δηλαδή τα ίδια λόγια με τον ιδρυτή της διάσημης εφαρμογής), η εταιρεία από την Αριζόνα μετονομάζεται σε… Facebook.

Σε άλλη χιουμοριστική ανάρτηση, η Meta PCs έχει κάνει φωτοκολάζ τον κ. Ζούκερμπεργκ να προωθεί τα προϊόντα της εταιρείας αυτής με τη χρήση του ονόματος Meta.

Πάντως συνεργάτης του Facebook ισχυρίστηκε στο ΤΜΖ ότι δεν ανησυχούν καθώς ο όμιλος διαθέτει τα απαραίτητα δικαιώματα για την κατοχύρωση της ονομασίας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Μαρκ Μακένα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο UCLA, στο Λος Άντζελες, μπορεί να έχει κατοχυρώσει το όνομά της η Meta PCs, ωστόσο υπάρχουν παραθυράκια που μπορεί να επιτρέψουν στη Facebook να αποκτήσει το όνομα αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να καταθέσει αίτηση σε άλλη χώρα και να τη χρησιμοποιεί και για εγχώρια χρήση, πράγμα που κάνουν αρκετές μεγάλες εταιρείες.

«Αναζητούν κάποια μικρή χώρα που δεν έχει ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης και καταθέτουν εκεί αίτηση», δήλωσε ο καθηγητής Μακένα στον Guardian: «Έτσι μπορούν να είναι έτοιμοι ταχύτερα».

Η Meta PCs είναι μια μικρή εταιρεία, με μόλις 25 υπαλλήλους, και θα είναι αρκετά δύσκολο να τα βάλει με τον γίγαντα της Facebook. Υπόσχεται πάντως να παίξει σκληρό πόκερ στις διαπραγματεύσεις. Το θέμα είναι τι θα γίνει… Μετά.

Πηγή: TMZ, The Guardian

Non Dom: 75 «Κροίσοι» από 33 χώρες ετοιμάζουν βαλίτσες για Ελλάδα

Previous article

Νέο “κλειστό γυμναστήριο”, δίπλα στο κλειστό δημιουργεί ο δήμος Κορινθίων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ