ΚΟΣΜΟΣ

Yara Birkeland: Γεγονός το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο – Θα ταξιδεύει χωρίς πλήρωμα

0

Το φορτηγό πλοίο, μήκους 80 μέτρων και 3.200 τόνων, θα ξεκινήσει σύντομα δοκιμές για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων «θα μάθει» να ελίσσεται μόνο του στις θάλασσες

Μηδενικές εκπομπές ρύπων από το πρώτο πλήρως αυτόνομο, ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο στον κόσμο που καθελκύστηκε στη Νορβηγία την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Μεταφέροντας έως και 120 εμπορευματοκιβώτια με λίπασμα από ένα εργοστάσιο στη νοτιοανατολική πόλη Porsgrunn στο λιμάνι Brevik, σε απόσταση περίπου 12 χλμ, το ηλεκτρικό πλοίο Yara Birkeland θα εξαλείψει την ανάγκη για περίπου 40.000 θαλάσσιες διαδρομές που τροφοδοτούνται από ρυπογόνο ντίζελ.

«Φυσικά, υπήρξαν δυσκολίες και πισωγυρίσματα», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού κολοσσού λιπασμάτων Yara, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση, κατά την παρουσίαση του πλοίου, που είχε αγκυροβολήσει σε αποβάθρα στο Όσλο.

Το πλοίο, μήκους 80 μέτρων και 3.200 τόνων, θα ξεκινήσει σύντομα δοκιμές για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων «θα μάθει» να ελίσσεται μόνο του, χωρίς να χρειάζεται πλήρωμα.

Η τιμονιέρα θα μπορούσε να εξαφανιστεί τελείως σε «τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε ο Svein Tore Holsether, μόλις το πλοίο πραγματοποιήσει ταξίδια 7,5 ναυτικών μιλίων μόνο του, με τη βοήθεια αισθητήρων.

Αν και η απόσταση που θα διανύσει το Yara Birkeland είναι μικρή, θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Θα πρέπει να πλοηγηθεί σε ένα στενό φιόρδ και να πλεύσει κάτω από δύο γέφυρες, ενώ θα διαχειρίζεται τα ρεύματα και τη μεγάλη κίνηση από εμπορικά πλοία, σκάφη αναψυχής και καγιάκ, προτού ελλιμενιστεί σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Νορβηγίας.

Από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το πρώτο Μεταπτυχιακό στην αθλητική δημοσιογραφία

Previous article

Ημέρα των γηπεδούχων, αλλά “σκόνταψε” ο ΠΑΣ στην Α’ Κατηγορία Κορινθίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ