ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Τόνγκα: Φωτογραφίες-σοκ αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου [εικόνες]

0

Δορυφορικές φωτογραφίες που ανέλυσε ο ΟΗΕ και αεροφωτογραφίες από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στην Τόνγκα με νησιά καλυμμένα με τέφρα μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου το Σαββατοκύριακο.

Σήματα SOS από απομακρυσμένα νησιά του συμπλέγματος της πληγείσας από το τσουνάμι Τόνγκα ανιχνεύτηκαν εν μέσω αναφορών για εκτεταμένες καταστροφές και με δύο νεκρούς επιβεβαιωμένους, αν και ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για δύο νησιά, τα Μάνγκο Φονόι, καθώς οι υπερπτήσεις αεροσκαφών επιβεβαίωσαν «σημαντικές καταστροφές ιδιοκτησιών» από την έκρηξη του Σαββάτου, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επαφή με κατοίκους. Σύμφωνα με την υπηρεσία αναφέρθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στις δυτικές ακτές του κύριου νησιού της Τόνγκα, του Τονγκατάπου, με αρκετά θέρετρα και κατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί ή να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Δορυφορικές φωτογραφίες πριν και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου σε περιοχή της Τονγκατάπου της Τόνγκα
Δορυφορικές φωτογραφίες πριν και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου σε περιοχή της Τονγκατάπου της Τόνγκα
Φωτογραφίες: Planet Labs PBC via AP


Εικόνες από την Νομούκα, ένα μικρό νησί στο νότιο τμήμα στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος Haʻapai, δείχνουν γη και δέντρα καλυμμένα με τέφρα και άλλες καταστροφές που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα του Ειρηνικού το Σάββατο.

H Nουκουαλόφα της Τόνγκα πριν και μετά την καταστροφή
H Nουκουαλόφα της Τόνγκα πριν και μετά την καταστροφή / Φωτογραφίες: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε ο ΟΗΕ, δείχνουν παρόμοιες σκηνές στα Κολομοτούα καθώς και τα χωριά Φαφάα και Κολοφό’ου: κάποια κτίρια παραμένουν ακόμη όρθια, αλλά φαίνονται να έχουν καταρρεύσει κι ολόκληρο το τοπίο είναι καλυμμένο με γκρίζα τέφρα.

H Nιουτούα στην Τονγκατάπου της Τόνγκα πριν και μετά την έκρηξη / Φωτογραφίες: Planet Labs PBC via AP
H Nιουτούα στην Τονγκατάπου της Τόνγκα πριν και μετά την έκρηξη / Φωτογραφίες: Planet Labs PBC via AP

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Fua’amotu, ο διάδρομος δείχνει πλημμυρισμένος και εν μέρει καλυμμένος από τέφρα ή χώματα. Άλλες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι κύματα εισχώρησαν σε βάθος αρκετών τετραγώνων από την ακτογραμμή.

Κατοικίες και κτίρια στην Τόγκα στις 29 Δεκεμβρίου (πάνω) και στις 18 Ιανουαρίου 2022 (κάτω)
Κατοικίες και κτίρια στην Τόγκα στις 29 Δεκεμβρίου (πάνω) και στις 18 Ιανουαρίου 2022 (κάτω)
Φωτογραφίες: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP


Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai, 65 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας της Τόνγκα πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειακό γεγονός της τελευταίας 30ετίας. Αρχικά είχαν αναρτηθεί βίντεο και φωτογραφίες σε social media από το τσουνάμι, αλλά μετά από καταστροφή στο κύριο καλώδιο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο ακολούθησε σιγή.

Φωτογραφίες του ηφαιστείου Hunga Ha'apai της Τόνγκα που ελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο (επάνω), στις 6 Ιανουαρίου 2022 (μέση) και στις 18 Ιανουαρίου (κάτω) δείχνουν τι απέμεινε μετά την έκρηξη της 15ης Ιανουαρίου
Φωτογραφίες του ηφαιστείου Hunga Ha’apai της Τόνγκα που ελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο (επάνω), στις 6 Ιανουαρίου 2022 (μέση) και στις 18 Ιανουαρίου (κάτω) δείχνουν τι απέμεινε μετά την έκρηξη της 15ης Ιανουαρίου
Φωτογραφίες: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η πηγή του απόκοσμου ήχου, λύθηκε το μυστήριο -Από πού προέρχεται

Previous article

Tζανάκης: Πάνω από 40.000 τα πραγματικά κρούσματα – «Πλασματικός ο αριθμός των τελευταίων ημερών»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.