ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των Αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν στη Λευκορωσία

0

Η Oυάσινγκτον διέταξε τη Δευτέρα τις οικογένειες υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης που υπηρετούν στη Λευκορωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα, εξαιτίας των εντάσεων με τη Μόσχα γύρω από την Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταυτόχρονα οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία, λόγω κυρίως «του κινδύνου σύλληψης» και «της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία».

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον είχε ήδη δώσει εντολή την 23η Ιανουαρίου να αποχωρήσουν οι οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν στο Κίεβο, ουκρανική πρωτεύουσα, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης». Επιπλέον, δόθηκε στο προσωπικό, η παρουσία του οποίου δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη, η διακριτική ευχέρεια να αποχωρήσουν εάν το επιθυμούν.

Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι της Δύσης εκφράζουν τους τελευταίους μήνες έντονη ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα απαιτεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO, κάτι που απορρίπτεται.

Χθες, κατά τη διάρκεια αντεγκλήσεων σε ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για το ουκρανικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία πως επιδιώκει να αναπτύξει «έως τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, και ο ομόλογός του της Λευκορωσίας, Βαλεντίν Ριμπακόφ, αντέτειναν πως θα διεξαχθούν «κοινά στρατιωτικά γυμνάσια» τον Φεβρουάριο. «Κάνουμε συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού στη Λευκορωσία», όπως και στη Ρωσία, είπε ενώπιον των ΜΜΕ ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος.

Την Τρίτη, 25η Ιανουαρίου, η αμερικανική διπλωματία προειδοποίησε το Μινσκ ότι εκτίθεται στον κίνδυνο «ταχείας» και «αυστηρής» αντίδρασης της Ουάσινγκτον, εάν επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

(zougla.gr)

Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο του βασιλικού ταμία από την εποχή του Ραμσή Β’

Previous article

«Παγίδα» ΕΝΦΙΑ με τη διασύνδεση κτηματολογίου και Ε9

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.