ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Κουλέμπα ζητάει στρατιωτική βοήθεια από τη Βουλγαρία -«Ούτε καρφί», λέει η ΥΠΟΙΚ

0

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος επισκέπτεται τη Σόφια, κάλεσε σήμερα τη Βουλγαρία να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του.

Παράλληλα, κατηγόρησε όσους, από τη βουλγαρική κυβέρνηση, αρνούνται να παραδώσουν οποιονδήποτε εξοπλισμό.

Οι αρχές «γνωρίζουν θαυμάσια ποια είναι τα αιτήματά μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, ο οποίος έφθασε το βράδυ της Δευτέρας οδικώς έπειτα από ένα ταξίδι 20 ωρών.

«Όταν είμαστε σε πόλεμο, έχουμε ανάγκη τα πάντα, από σφαίρες μέχρι μαχητικά αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία παράγει πυρομαχικά, πυραύλους και ελαφρά όπλα, ενώ διαθέτει σοβιετικού σχεδιασμού αεροπλάνα MiG-29.

Όμως οι σοσιαλιστές του PSB, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντιτίθενται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Ούτε καρφί δεν θα εξαχθεί στην Ουκρανία»


Η επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Οικονομίας Κορνέλια Νίνοβα, η οποία ελέγχει τις εγκρίσεις των εξαγωγών όπλων, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως, όσο βρίσκεται στην κυβέρνηση, «ούτε καρφί» δεν θα εξαχθεί στην Ουκρανία.

«Σεβόμαστε την πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία και αφήνουμε στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να αποφασίσουν πώς και πότε θα βοηθήσουν την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Κουλέμπα.

«Όμως το επαναλαμβάνω: όλοι αυτοί που είναι απρόθυμοι, που τάσσονται κατά της αποστολής όπλων και διαφόρων στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία, υποστηρίζουν στην πραγματικότητα τη ρωσική επίθεση και το φόνο των πολιτών μας».

Ο Κουλέμπα συνάντησε τον πρόεδρο Ράντεφ


Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ουκρανός αξιωματούχος συνάντησε τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την αποστολή βοήθειας, και τον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ.

«Ας το πούμε έτσι, μερικές φορές οφείλω να είμαι διπλωμάτης, είμαι ικανοποιημένος από τις επαφές μου», σχολίασε ο Κουλέμπα.

«Η βοήθεια φθάνει συχνά πολύ αργά», δήλωσε εξάλλου ο Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε εκπομπή της βουλγαρικής bTV. «Πολλές ζωές χάνονται επειδή ορισμένοι από τους εταίρους μας στην Ευρώπη δεν μας ακούν».

Ο ίδιος κάλεσε επίσης την Ευρώπη να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και ρωσικού αερίου.

«Το να βοηθάτε την Ουκρανία πληρώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία, αυτό ισοδυναμεί με το να μας σώζετε από τη μια πλευρά και από την άλλη να χρηματοδοτείτε τη ρωσική στρατιωτική μηχανή που μας σκοτώνει», δήλωσε.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/

Πλωτή αιολική ενέργεια: Μεγάλη επένδυση της Hexicon στην Ελλάδα

Previous article

Η Ουκρανία έχει πλέον περισσότερα άρματα από τη Ρωσία λέει η Washington Post

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ