ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων -Ετοιμάστε στρατηγική εμβολιασμού συστήνουν στην ΕΕ

0

Εντείνεται ολοένα και περισσότερο η ανησυχία παγκοσμίως για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, με τις υγειονομικές αρχές να σημαίνουν συναγερμό.

Ήδη, ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, με το Βέλγιο να είναι το πρώτο που επιβάλλει καραντίνα σε όσους έχουν μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων.

Πάντως, την ώρα που άλλες χώρες ετοιμάζονται για μέτρα προστασίας υπό τον φόβο της νέας αυτής απειλής, στην Ελλάδα σήμανε λήξη συναγερμού και προσωρινή ανακούφιση, καθώς το πρώτο ύποπτο κρούσμα αποδείχθηκε ότι ήταν ανεμοβλογιά.

Ωστόσο, το μέγεθος της ανησυχίας γίνεται φανερό από την άμεση αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο σήμερα θα προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του ιού.

ECDC: Συστάσεις για εμβολιασμούς -Τι προτείνει
Συγκεκριμένα, το ECDC απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα κάνει σύσταση για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού, σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα, όπως μετέδωσαν οι Financial Times, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μετάδοσης του ιού από την κοινότητα.

Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, μιας και δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς (η οποία κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση) έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Το ECDC -που εδρεύει στη Στοκχόλμη- σημείωσε ότι δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Παράλληλα, το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, της Δανίας δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ξεκαθάρισε το ECDC.

Μνημόσυνο στο μνημείο των 50 Αγιοθοδωριτών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί

Previous article

Επιμελητήριο: Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.